Nyíregyháza

2019.09.15. 11:30

Elhozták a jelenbe a dicső múltat

A találkozó résztvevői között ismét voltak olyanok, akik közös rokoni szálakra bukkantak.

Immár negyedik alkalommal találkoztak augusztus végén a családfakutatás iránt érdeklődők Nyíregyházán a Vasutas Művelődési Házban.

A hagyományoktól eltérően már a délelőtti órákban elkezdődött a találkozó, ezáltal több idő jutott arra, hogy a kutatók jobban megismerjék egymást és tapasztalatokat cseréljenek a felmerült kérdéseikről. Délután – az előző találkozók hagyományaihoz híven – a családfakutatással kapcsolatos kérdések megbeszélésére nyílt lehetőség, valamint helytörténeti és hagyományőrző előadások hangoztak el. Beszeda László tájékoztatást adott a FamilySearch Tools program használatáról, ami nagy segítséget ad a kutatáshoz. Ezt követően Dankó Mihály beszámolóját hallhatták a résztvevők – a nyáron már a hetedik alkalommal megrendezett – dankóbokoriak találkozójáról, valamint azok hagyományairól, amelyek hűen tükrözik az itt élt emberek összetartozását a generációs különbségek ellenére is.

A Keleti Gyepű tagjai íjászbemutatót tartottak | Fotó: Dodó Ferenc

Magyar László, Nyírtelek alpolgármestere egykori ­szülőfalujáról, Halmosbo­korról, illetve az ottani ősökről ­emlékezett meg. Mint kiderült, a tirpák tanyának eredetileg Henzselbokor volt a neve. A találkozó részt­vevői többek között azt is meg­tudhatták, hogy a néhány éve kialakított emlékhelyen az el­hunytak előtt is tisz­telegnek. Így legutóbb az innen származó néhai Henzsel Ágotának, a megyei levéltár főlevéltárosának a tiszte­letére helyeztek el emléktáblát. A találkozót a Keleti Gyepű ­íjászai, Mihálszki Zsolt, Szilágyi Balázs és Bódi János előadása zárta, akik korhű öltözetben elevenítették fel a szokásokat: elhozták a jelenbe a múltunk egy dicső részét.

Várják az érdeklődőket

– Továbbra is várjuk azok jelentkezését, akik kedvet éreznek a családfájuk bemutatására. Szívesen látjuk azokat is, akik segítséget akarnak kérni a kutatásaikkal kapcsolatban, és szeretnének tagjai lenni egy még alakulóban lévő közösségnek. Illetve várjuk azokat az (akár) amatőr helytörténészeket is, akik örömmel mutatnának be egy-egy általuk kutatott települést, valamint a ha­gyományőrző csoportok jelentkezését is örömmel fogadjuk. Nagy büszkeség számunkra, hogy most is voltak olyan résztvevők, akik közös rokoni szálakra bukkantak – emelte ki Nagy István főszervező. A családfakutatók elérhető­ségei: családfakutatás-szabolcsvármegye és a vele határos vármegyék Facebook-oldalon vagy a [email protected]-on.

DM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában