Biri, Balkány

2019.09.15. 11:24

Feltámadt a Cibak Expressz

Szombaton egy napra életre kelt megyénk egyik rég bezárt vasútvonala.

Több mint 12 éve, 2007. március 3-án állt le a személyszállítás a Nagykálló-Biri-Balkány-Nyíradony vasútvonalon. A járatokat az egyik Balkányhoz tartozó városrész megállójáról nevezték el, a vonatok hossza és sebessége pedig a lehető legtávolabb esett expresszekétől. Talán évtizedek óta a szombati különvonat volt az első, amelyik megfelelt a gunyoros elnevezésnek, ugyanis háromszor hosszabb volt a megszokottnál, s ezúttal üres hely sem maradt rajta.

Az ország minden tájáról, sőt még külföldről is érkeztek utasok a Nyírségbe a feltámadt vasútvonal kedvéért, és a helyieket sem hagyta hidegen a nem mindennapi esemény: bármerre járt vonat, nosztalgiázó felnőttek köszöntötték, náluk pedig csak a gyerekek integettek lelkesebben, akik életükben először láthatták a Cibak Expresszt. Balkányban igazi sokadalom fogadta az utolsó utáni vonatot; az állomáson feltűnt egy csillogó, régi Ikarus is, hogy még érdekesebb fényképek készülhessenek.

Fotók: Hoványi Péter

A vonat Nyíradony után Nyírbátor felé indult, onnan pedig Máriapócs, Kállósemjén és Nagykálló érintésével tért vissza Nyíregyházára. Részletek hamarosan a szon.hu-n.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában