kutatók éjszakája

2019.09.27. 19:57

Gyilkosmágnes a Kutatók éjszakáján

A minket körülvevő modern eszközök, készülékek mind a tudomány érdemei.

Fiatalok sokaságát vonzotta mágnesként a Kutatók éjszakájának pénteki programsorozata a Nyíregyházi Egyetemen, ahol többek között a fizika, a kémia, a csillagászat, a géptan, a robotika, a gazdaság és a turizmus témaköreiben várták érdekes előadások, kísérletek, bemutatók és kiállítások a tudomány iránt érdeklődőket a campus tanszékein.

– Ezzel a sok ismeretet, érdekességet és élményt tartalmazó rendezvénnyel

azon kutatók előtt tisztelgünk, akik jobbá, komfortosabbá tették a világunkat,

munkájukkal az emberiség fejlődését és kényelmét szolgálták – mutatott rá megnyitó beszédében dr. Kovács Zoltán általános rektorhelyettes, majd hozzátette: – A kutatásokból eredmények születnek, ezek egy idő után tudománnyá válnak, amely előre viszi a társadalmakat. Gondoljunk csak bele, mennyi modern eszköz, készülék vesz körül minket a mindennapokban, ez bizony mind a tudomány érdeme!

Vonzó előadások

– A mai fizika showra nem az ilyenkor megszokott „füstöl, pukkan, robban”-típusú kísérletekkel készültem – kezdte előadását a Nyíregyházi Egyetem C épületének 113-as előadótermében dr. Beszeda Imre, akinek ennek ellenére is sikerült felkeltenie az általános és középiskolás diákokból álló hallgatóság figyelmét.

A Fizika Tanszéki tanára a kétszáz éve, 1819. szeptember 18-án született Jean Bernard Léon Foucault munkásságáról mesélt a fiataloknak. A francia fizikus leginkább a róla elnevezett ingáról híres, amelynek segítségével kimutatta a Föld tengely körüli forgását, de foglalkozott a fénysebesség meghatározásával, illetve a mágnesek által létrehozott elektromos árammal is.

 

Az iskolai fizika órákról ismert piros-kék pólusú rúdmágnes helyett dr. Beszeda Imre egy „gyilkosmágnest” vett elő, s ennek segítségével mutatta be, hogyan rajzolódik ki a mágneses tér. A kimondatlan kérdésre is megadta a választ: a rúdmágnes azért kapta a gyilkos jelzőt, mert nagyon veszélyes; a törékeny kerámia hatalmas erővel képes hozzácsapódni a vashoz, acélhoz, mindeközben apró darabkák pattannak le belőle, amelyek könnyen testi sérülést okozhatnak.

Előadás után az érdeklődők kipróbálhatták az előtérben a Foucault-inga kicsinyített mását, illetve a bizalomingát is. Utóbbi lényege, hogy a súlyos ingát egy személy az orrához tartja, majd elengedi, aztán mozdulatlanul várja, hogy a visszatérő golyó vajon újra eléri-e a kiindulási pontot (értsd: orrba vágja-e) vagy sem.

A levegő fékező hatása miatt ez természetesen nem történhet meg, az ijedt arcokról viszont remek fotók készíthetők ilyenkor.

– Természetesen nem csak a fizikához mint tantárgyhoz, hanem a természet- és a műszaki tudományokhoz is szeretnénk kedvet csinálni az ilyen programokkal, hiszen tudjuk: mérnökhiány van az országban, márpedig mindennek az alapja a fizika – nyilatkozta lapunknak az oktató.

Árulkodó nyomok

Vajkai Titanilla Réka éppen festményekben gyönyörködött a diáktársaival, amikor megszólítottuk az előtérben. A Sipkay Barna középiskola turisztikaszervezés szakos tanulója elmondta: az üzleti protokoll óra keretében látogattak el a Kutatók éjszakájára. – A színes programok mellett elsősorban arra voltunk kíváncsiak, milyen és mennyi háttérmunka, szervezési előkészület előz meg egy ilyen nagy rendezvényt. Sokat tanultunk a látottakból, nem bántuk meg, hogy eljöttünk – mondta.

– A Kutatók éjszakája programsorozat több, mint egy évtizedes múltra tekint vissza, célja, hogy hidat építsen az egyetemi kutatók és az érdeklődő „civilek” között. A Nyíregyházi Egyetemnek 12 intézete van, mi a Turizmus és Földrajztudományi Intézetet képviseljük, reprezentáljuk a kiállításunkkal és az analitikai műszereinkkel – tájékoztatott dr. Vass Róbert főiskolai docens, majd bemutatta a szitarázó gépet, amellyel a talajok, folyóvízi üledékek szemcseösszetételét tudják meghatározni, megállapítva azt is, honnan származik a hordalék.

– A krimikben gyakran egy lábnyom, egy pár cipő vezeti a nyomozókat a tettes nyomára... – vetettem fel a szakembernek, aki megmosolyogva kérdésemet, így válaszolt: – Bizony, minden földrajzi területnek van geológiai lenyomata. A cipőtalpba, ruhára ragadt laza, törmelékes üledékekből megállapítható, milyen területen, hol járhatott a feltételezett elkövető.

Kinyíltak a laborkapuk

A közönség mindemellett megismerkedhetett a 3D-nyomtatás sokoldalúságával, a korszerű, környezetbarát gyártástechnológiákkal, a kísérleti napkollektor-rendszerekkel, a hegesztő- és a repülőszimulátorokkal. Kinyíltak a laboratóriumok kapui, de konyhakémiai show-t és csillagászati bemutatót is szerveztek az „éjszakázóknak”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában