Hagyd figyelmen kívül az ilyen hívásokat

2019.09.10. 07:23

Ha ezekről a számokról látsz nem fogadott hívást, vissza na hívd!

Az ismeretlen számról érkező telefonhívásoknak se szeri, se száma. A friss élmény múlt hét végi: a világhálón még most is élénk az adatforgalom, sokan osztják meg, hogy hányszor érkezett hozzájuk hívás a +377 645 122 425 és a +377 611 522 449 számokról. A szakirodalom ezeket ­„wangiri” hívásoknak hívja, ami azt jelenti, hogy feltételezett csalók ehhez hasonló nemzetközi telefonszámokról rengeteg hívást generálnak abban a reményben, hogy a fogadók közül sokan visszahívják.

Legyen gyanús, ha különös telefonszámról érkezik hívás! Illusztráció

Fotó: Pusztai Sándor

Egy-két kicsörgés

Lapunk olvasói is jelezték, hogy hozzájuk is beérkeztek az ominózus számokról a hívások az éj leple alatt.

– Korábban én még sosem láttam olyat, hogy +377-tel kezdődött egy telefonszám. Utánaérdeklődtem: beírtam a keresőbe, és kiderült, hogy Monacóból hívhattak – említette Attila.

Ez nem egy előzmény nélküli történet, a korábbi években már a +220 (Gambia), +226 (Burkina Faso), a +232 (Sierra Leone), a +235 (Csád), +243 (Kongó), +252 (Szomália), +256 (Uganda), a +260 (Zambia) és a +263 (Zimbabwe) kezdőjelű számokról is érkeztek átverésre „szakosodott”, egy-két kicsörgés után elnémuló telefonhívások. A rövid csengés is azt sugallja, hogy bizakodnak a visszahívásban.

– Önmagában nem lehet senkinek sem megterhelni a számláját, mert egy ilyen hívásnál fogadást kezdeményez és felveszi a telefont. A nem fogadott hívások veszélytelenek – reagált egy mobiltelefonos cég munkatársa.

Legyen gyanús, ha különös telefonszámról érkezik hívás! Illusztráció
Fotó: Pusztai Sándor

Hagyjuk figyelmen kívül

Lapunk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot is megkereste a témával kapcsolatban. Mint kiderült, külföldi számról indított, az ügyfelek „megkopasztását” célzó rejtélyes hívásokról az NMHH-hoz és a mobilcégek ügyfélszolgálataihoz már korábban is számos panasz érkezett. A hivatal és a telefonszolgáltatók közös közleményben hívták fel a figyelmet arra, hogy amennyiben a mobiltelefont használó figyelmetlen vagy kíváncsi, és visszahívja a gyanús külföldi számot, adódhatnak problémái: felmerülhetnek pluszköltségek, de később érkezhetnek különböző üzleti jellegű ajánlatok is.

A legtöbben nem reagálnak a hívásra, aki mégis felveszi, az általában a vonal azonnali bontását tapasztalhatja. Vélhetően csalókról van szó, akik nemzetközi telefonszámról tömegesen próbálnak embereket rávenni arra, hogy az adott – vélhetően emelt díjas – számot a fogadó fél visszahívja.

Az emelt díjas hívás vagy SMS fogadása alapbeállításként tiltva van minden ügyfélnek, kivéve, ha kifejezetten kérte a szolgáltatót a blokkolás feloldására. Csak akkor érheti belföldön anyagi kár a mobiltelefon-tulajdonost, ha a gyanús számot visszahívja – olvasható az NMHH honlapján, ahonnan az is kiderül: a telefonszámokat az eddigi tapasztalatok alapján véletlenszerűen egy szoftver generálja, így természetesen bármilyen szám hívását megkísérelhetik.

Sajnálatos módon a csalások folyamatosan fejlődnek, újabb és újabb variációkban bukkannak fel, így a legfontosabb dolog az óvatos és körültekintő fogyasztói magatartás.

Éljünk a gyanúperrel!

– Legyen gyanús, ha különös telefonszámról érkezik hívás! – szögezi le az első és legfontosabb szabályt Demeter Péter, a 3 Mérnök-Terminál Kft. ügyvezető igazgatója. Arra is felhívja a figyelmet: az elmúlt időszakban rendszeressé vált a különböző adatbázisok feltörése, az illegálisan megszerzett adatokat, köztük a telefonszámokat is egymás között adják-veszik a nem épp tisztességes szándékú vállalkozások.

– Ha éppen nem tartózkodik külföldön családtag, ismerős, barát vagy kolléga, akkor végképp éljünk a gyanúperrel, hogy az égvilágon senkivel nincs dolgunk távoli tájakon, amelyekre a furcsa, hosszú számsorok sejtetni engednek. Semmiképp se vegyük fel az ilyen hívást, és ne hívjuk vissza, amelyek amúgy az utóbbira építenek – szól az intelem.

Járjunk utána, ki lehet a hívó

No meg a jóhiszeműségre: sok naiv, idős vagy korunk infokommunikációs világában járatlan ember reagál s visszajelez az első próbálkozásra. A szakértő szerint ezek a kreált hívások több szolgáltatón is átfuthatnak, ezzel egyenes arányban gyarapodik a költség.

– A hívásgeneráló cégeknél csak néhány százalék vagy ezrelék csapódik le – de világméretű hálózatnál ez is szép summára rúghat. Tehát a legkisebb gyanú esetén is érdemes beírni az ismeretlen telefonszámot internetes keresőbe s utánajárni, ki is lehet a hívó – ajánlotta Demeter Péter.

Afrikából Szlovákiába

Miközben a magyar előfizetők kijelzőin megjelentek a különös számok, szombaton a szlovák rendőrség hívta fel a figyelmet arra, hogy tömegesen érkeznek a mobilokra hívások a Közép-afrikai Köztársaságból. Tehát a fura telefonhívások nem ismernek országhatárokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában