Nyíregyháza

2019.09.01. 10:00

Határtalan szünidő

Koszorúzással emlékeztek meg Szent László kunok ellen vívott csatájáról.

Sok szép emléket és fotót őriznek a diákok és kísérőik az erdélyi utazásról | Fotó: iskola

A tanév kezdete kiváló alkalom, hogy visszagondoljunk a szép emlékként őrzött, meghatározó közösségi élményeinkre, köztük arra, hogy 5 napot tölthettünk Erdélyben. Többek között túráztunk a Tordai-hasadéknál, majd a sóbányában láttuk, hogyan dolgoztak régen a bányászok. Megtapasztaltuk, milyen kíváncsi Echó, aki akár 26-szor is képes visszahangozni a neki feltett kérdést (persze csak akkor, ha elég hangosak vagyunk). Jártunk Cserhalomnál, ahol koszorúzással emlékeztünk meg Szent László kunok ellen vívott csatájáról.

A dornavátrai libegőn

Bepillanthattunk a besztercei Andrei Muresanu Főgimnázium életébe, történetébe. Az iskola udvarán 2012-ben elhelyeztek egy emlékművet, címert, ami a város nevezetességeit ábrázolja. A gimnázium különlegessége, hogy a tornacsarnokban ma is az eredeti, az 1900-as évek elején készült kazettás mennyezet látható. Besztercén meglátogattuk a híres gótikus templomokat, látványosságokat. A város címerével, a csőrében patkót tartó struccal mindenütt találkoztunk.

Sok szép emléket és fotót őriznek a diákok és kísérőik az erdélyi utazásról | Fotó: iskola

Tacson nagy élmény volt kipróbálni, milyen gyékényt fonni, ezzel is ápolva a népi hagyományokat. Legjobban a Kolibica-tó és környéke, valamint a libegőzés tetszett. A Kolibica-tó egy bányató, amit gyönyörű hegyek vesznek körül. A dornavátrai libegőn ülve megcsodálhattuk Románia hegyláncait.

Válaszúthoz érkeztünk

Jártunk Kiszsolna középkori templomromjánál, melynek falain feltárták a világhírű Giotto-festmény, a Navicella másolatának részleteit. A következő állomásunk Válaszút volt, ahol a Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjteményt néztük meg. Kallós Zoltán egész életét a gyűjtőmunkájának szentelte, számos díjat és kitüntetést kapott munkásságáért. A múzeumban az általa összegyűjtött tárgyak vannak.

Jó volt olyan helyekre eljutni, amelyek régen Magyarországhoz tartoztak.

Tóth Csilla, Szent Imre katolikus gimnázium, Nyíregyháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában