fejlesztés

2019.09.30. 17:54

Idősotthon lett a szolgálati lakásból

Idővel duplájára nőhet a hétfőn átadott, 18 férőhelyes bentlakásos intézmény Tiszaeszláron.

Kibővült, megszépült és funkciót váltott az egykori szolgálati lakás Tiszaeszláron, az Arany János utca 43. szám alatt. A várva várt, mintegy 50 millió forintos beruházást mindössze 10 hónap alatt, teljes mértékben saját erőből, szorgalmas közfoglalkoztatottak bevonásával végezte el az önkormányzat. A hétfői épületbejárást ünnepi beszédek, szavalatok, szalagvágás és az általános iskolások mazsorett műsora előzte meg.

– Az életüket ledolgozott, megfáradt idősek ideális esetben házastársuktól, közvetlen családtagjaiktól kaphatják meg a kellő figyelmet és gondoskodást. Ha ez nincs vagy nem elég, ott a jelzőrendszeres segítségnyújtás, illetve a községünkben is működő, maximum napi 4 órás házi gondozás. Egyre többen igényelnek azonban 24 órás felügyeletet, az új, 18 férőhelyes bentlakásos otthon szakdolgozói munkájukkal ezt az űrt fogják betölteni a jövőben – fogalmazott Nagy Tibor, a település polgármestere.

– Az engedélyeztetési és szerződéskötési eljárások hamarosan lezárulnak, érkeznek a bútorok, majd pedig az ellátók és ellátottak, elsősorban, de nem kizárólag Tiszaeszlárról – tette hozzá.

Aktív időskor

– Az épületfelújítás és – bővítés tervezése során tekintettel voltunk az idősek kimondott és kimondatlan elvárásaira is. A közös helyiségek akadálymentesítettek, a szobák tágasak, tiszták, nagy ablakokkal és külön mosdókkal rendelkeznek. A tervezőasztalon már megszületett az intézmény további bővítésének rajza is, igény és anyagi mozgástér esetén újabb 18 férőhelyes épületszárnnyal gazdagodhat a terület... – árulta el Csákné Markó Katalin tervező, felelős műszaki vezető.

Román Demeterné, a megyei nyugdíjas szervezetek szövetségének elnöke arra mutatott rá, mennyire fontos, hogy a bentlakók aktívan, tartalmasan, értékes elfoglaltságokban, derűs programokban örömüket lelve, családias környezetben és jó egészségben töltsék majd el az életük hátralévő részét az Arany János utcai idősotthonban.

– Az utóbbi években alig-alig épültek bentlakásos otthonok hazánkban a létszámstop miatt, legfeljebb magánvállalkozásokban, így különösen figyelemre méltó, hogy itt, Tiszaeszláron megvalósult ez a hiánypótló beruházás. Amikor valaki megöregszik, és bentlakásos otthonba kerül, nem mindegy, hol és milyen környezet várja. A helyi és környéken élő jelentkezőknek nem kell búcsút inteniük a szülőfalujuknak, a barátaiknak, és okkal remélhetjük, hogy lelkiismeretesen odafigyelnek majd hogylétükre a szakdolgozók.

– Arra buzdítok mindenkit, akinek hamarosan ez lesz az új otthona, hogy vegyenek részt a kulturális és kreatív programokon, kovácsolódjanak baráti közösséggé, töltsék aktívan és vidáman, jót nevetve és nosztalgiázva a mindennapjaikat! Apósom, aki 104 évet élt jó szellemi és fizikai egészségben, mindig azt mondta: „Minden napunknak legyen célja, értelme, úgy éljünk, hogy legyen miért felkelni reggelenként, és hálát adni esténként!” – mesélte a megyei nyugdíjas szervezetek szövetségének elnöke.

Palicz István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában