Becsengettek Nagykállóban is

2019.09.02. 16:42

Jubileumi tanévnyitót tartottak

Soha nem voltunk elitképző, de emberképző igen, csupa nagybetűvel – hangsúlyozta az iskolaigazgató.

Amikor hétfőn a Budai Nagy Antal Szakgimnáziumban megszólalt a csengő, az többet jelentett egyszerű hívogatónál. Az első becsengetés ugyanis a város 150 esztendős múltra visszatekintő intézményében harsant fel, ahol éppen ünnepélyes tanévnyitót tartottak. A megélt patinás életkor ünnepélyessége az esemény valamennyi vendégét áthatotta, ahogy remélhetően az iskola valamennyi diákját is. Az utóbbiak ugyan még a nap is az elmúlt hetek nyárias forróságával tekintett le, de talán már nem bánták, hogy véget ért a szünidő. Talán hiányoztak már az osztálytársak, a közös programok és az ismeretbővítés lehetősége.

 

Százötven év nagyon nagy idő, hangsúlyozták szinte valamennyien az esemény szónokai, és Szabóné Lipkovics Ildikó ünnepi köszöntőjében fel is vázolt három jelentős korszakot az intézmény életéből. Mert bár másfél évszázad alatt számos társadalmi és politikai berendezkedés adta egymásnak a kilincset, a változóban egyvalami nem változott: az iskola talpon maradt, is igyekezett megfelelni a kor, és az aktuális tanügyigazgatás hol ilyen, hol olyan elvárásainak.

Nem csoda tehát, ha kerek jubileumot Kucsák László miniszteri biztos, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke történelmi léptékkel mérve is jelentősnek nevezte. A dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jókívánságait is tolmácsol vendég – miközben dicsérte a várost jellemző összefogást és az itt megvalósult fejlődést – elmondta: – A mai nappal 1,2 millió fiatal kezdte meg tanulmányait, ami szakképzési területen 207-ezer diákot jelent 23 pedagógussal. Ma már érezhető az elmozdulás, hiszen többen választották a szakképzést, mint a gimnáziumokat – hangsúlyozta, majd sok erőt, lendületet kívánt az új tanévhez.

Zárásképpen Szabóné Lipkovics Ildikó intézményvezető sem kívánhatott mást, mint újabb sikeres 150 esztendőt, és az intézmény óriás iskolatáskájába a maga részéről egyetlen jókívánságot helyezett: járja át az elkövetkező években is szeretet a modernné lett Budait, mert ha ez megvan, a többi jön majd magától.

MJ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában