Az orosi vérengzés nyomában

2019.09.02. 14:00

Kettős gyilkosság: ki és hogyan tarthat otthon fegyvert?

Megdöbbentett mindenkit a napokban, hogy egy fegyvertartási engedéllyel rendelkező férfi a lőfegyverével lelőtt egy édesapát és annak a fiát.

A kettős tragédia hallatán sok olvasónkban felvetődött a kérdés, hogy vajon milyen feltételei, előírásai vannak a fegyvertartásnak. Mint megtudtuk, a fegyvertartási engedély kiadásának általános feltétele, és ez független attól, hogy milyen célú (lehet önvédelem, munkavégzés, filmgyártás, céllövészet, oktatás, sportlövészet, személy- és vagyonvédelem, valamint vadászat) a fegyvertartás, hogy a kérelmező betöltötte a 18. életévét, cselekvőképes, nem áll fegyvertartást kizáró ok hatálya alatt.

A háziorvos kérheti

– A lőfegyver biztonságos használatához előírt egészségi alkalmasságát igazolja, a tartásához szükséges elméleti ismereteket és gyakorlati jártasságát igazoló vizsgát tesz, és a vizsgabizottság megítélése szerint a lőfegyver biztonságos kezelésére és használatára képes, továbbá rendelkezik a lőfegyver, lőszer tárolásának meghatározott feltételeivel – sorolta a szigorú szabályokat Fehérvári Marietta.

A megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense hozzátette: engedély nem adható ki, illetve hosszabbítható meg többek között, ha a kérelmező büntetett előéletű, illetve büntetlen előéletű, de büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerősen megállapította.

A fegyvertartásnak szigorú szabályai vannak, s amíg betartják azokat az érintettek, nem történhet sem baleset, sem tragédia | Illusztráció: Thinkstock

Az engedély csak akkor adható meg, ha a kérelmező a lőfegyver biztonságos használatához előírt egészségi és pszichológiai – ez két vizsgálatból áll, amelyek között minimum hat hónapnak kell eltelnie, de nem lehet több két évnél – alkalmasságát igazolja. Vadászati célra engedélyezett lőfegyvertartóknál, akárcsak a vezetői engedélynél a 40 év alattiak 10 évre, 40–60 év közöttieknek 5 évre, 60–70 év közöttinek 3 évre, 70 év feletti személynek pedig 2 évre adják meg az egészségi alkalmasságot. A meghosszabbításnál a pszichológiai alkalmasságot már nem vizsgálják újra, az orvos (s ez általában a háziorvos) azonban kérheti – amennyiben úgy ítéli meg hogy szükséges – az újabb pszichológiai vizsgálatot.

Biztonságos, zárt helyen

– Vadászaton kívül a vadászati célra engedélyezett lőfegyvert a hatósági engedélybe bejegyzett tárolóhelyen, a tárolás szabályainak betartásával lehet tartani – emelte ki Fehérvári Marietta. Biztonsági zárral ellátott, jelentős külső erőhatásnak is ellenálló anyagból készült szekrényben, úgy, hogy ahhoz illetéktelen személy ne férhessen hozzá. Amennyiben a személy nem vadászatra megy, lőfegyverét csak bizonyos céllal viheti magával, pl.: fegyverjavítás, átadás más arra jogosult személynek, eladás. Ilyenkor a fegyver szállítására vonatkozó szabályokat be kell tartania, azaz a lőfegyvert tokban, ürítve, úgy kell szállítania, hogy ahhoz illetéktelen személy ne férhessen hozzá. Kifejezetten önvédelem miatt vadászati célra engedélyezett lőfegyvert senki sem vihet magával! – nyomatékosította a rendőr százados.

Társadalmilag elfogadhatatlan

A tragikus esettel kapcsolatban megkerestük a Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetét, ahonnan Fazekas Gergely titkár a következő állásfoglalást küldte el lapunknak: „Napok óta foglalkoztatja Nyíregyháza lakóit, sőt talán az egész országot az Oroson történt kettős gyilkosság. Több médium is tényként kezeli, hogy az elkövető vadász volt. Az illetékes megyei rendőr-főkapitányság közleménye engedéllyel tartott golyós vadászpuskáról szól. Sem a rendőrhatóság, sem más, az ügyben esetlegesen érintett egyéb hatóság nem kereste meg eddig a vadászok nyilvántartását végző megyei vadászkamarát. Így csupán a híradások alapján tájékozódhattunk a történtekről, amelyek minden fegyverrel bánó személyre alaptalanul vetnek rossz fényt. Az emberölés társadalmilag elfogadhatatlan cselekedet, bármilyen eszközzel követik is azt el. A tragédiát átérezzük, és az elhunytak családtagjai felé őszinte részvétünket fejezzük ki. A tények ismerete nélkül azonban nem áll módunkban nyilatkozni az üggyel kapcsolatosan.”

A rokonok kérhetik a puska bevonását

Kíváncsiak voltunk a több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező id. ­Plavecz János nyugalmazott megyei fővadász véleményére is, aki a következőket mondta el érdeklődésünkre: – Nagyon egyedi esetről van szó, hiszen hazánkban legalább 60 ezer vadász van, s 5-10 évente fordul elő egy-egy ilyen tragikus eset, vagyis elenyészően kevés más dolgokhoz, például a halálos közúti balesetek számához viszonyítva. Ugyanakkor probléma is, mert a vadászokat ez alapján fogják megítélni. A fegyvertartási engedély kiadásának feltétele az orvosi és a pszichológiai vizsgálat elvégzése. Ezeket a vizsgálatokat szakemberek, illetve rendőrségi orvosok végzik, vagyis mindezek már kívül esnek a Vadászkamara és a Vadászszövetség jogkörén. Magánemberként annyit tudnék hozzátenni, hogy ilyen és hasonló esetekben a közvetlen környezetben élőknek kellene felismerniük, hogy a fegyvert tartó személynek gyengült az idegrendszere, labilis az állapota, valami nem stimmel a lelkivilágában. Ilyen esetekben a családtagok, a hozzátartozók figyelmeztethetik a rendőrséget, és kérhetik, hogy egy időre vonják be tőle a fegyvert – tette hozzá id. Plavecz János.

BM, MML

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában