Beruházás, felújítás

2019.09.19. 20:00

Látványosan fejlődik Nyíregyháza

A kabinetvezető szerint a beruházás előkészítése évekig tarthat, utána pedig kell a türelem.

Forrás: KM-archív

Aki hosszú idő után visszatér Nyíregyházára, jóformán rá sem ismer, hiszen szembetűnő a pozitív változás. Aki pedig először jár a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen rácsodálkozik, és magával viszi a város jó hírét. Kósa Árpád polgármesteri kabinetvezető vont mérleget az elmúlt évtizedről.

Nagy volt a hátrány

– Be kell látni, hogy mélyről emelkedett fel a település. Nyíregyházának nagy volt a hátránya az előző évtizedekben az infrastruktúra fejlesztése területén. Noha most is javában tart ennek a ledolgozása, ez egy hosszú folyamat, és sosem mondhatjuk, hogy elértük a célt, mert mindig vannak tökéletesítendő pontok. Egy biztos: jó úton járunk, és ezt a városlakók is elismerik – mondta Kósa Árpád.

– Sok beruházás, felújítás van folyamatban, a lakosok azt érzékelik, hogy jóformán most minden egyszerre történik, de ez nem új keletű Nyíregyházán. Tavaly és azelőtt is előfordult, hogy összeértek a különböző projektek, amiknek többéves előzménye lehet, hiszen az előkészítői fázis nem látványos, sok időt vesz igénybe a források megszerzése és a tervezési szakasz. Az elmúlt néhány esztendőben olyan utak, körforgalmak épültek, olyan fejlesztések valósultak meg, amikre egy évtizeddel ezelőtt esély sem volt az előző városvezetés által felhalmozott rengeteg adósság, tartozás miatt. Azóta nemcsak új szelek fújnak, hanem komoly látszatja is van az építő munkának.

Kósa Árpád, a nyíregyházi polgármester kabinetjének vezetőjeként nyomatékosította: – Dr. Kovács Ferenc polgármester és az önkormányzat világos, átgondolt, határozott koncepciót követve újíttatta és újíttatja fel a város forgalmas útjait. Sok csomópont alakult át a közlekedés biztonságosságának javításáért. Ez nem kampányszerű időzítés, pusztán arról van szó, hogy a sikeres önkormányzati pályázatok útján a Nyíregyházára érkező számos állami és uniós forrás felhasználásának szigorúan meghatározott szabályai vannak. Ez azt jelenti, hogy a pályázat kiírásától a tervek elkészítésén, a minőség-ellenőrzésen át a közbeszerzésig akár két-három év is eltelhet a kötött határidők miatt. Előfordul, hogy a gyakorlati kivitelezés ennek az időszaknak a töredéke.

– Valamikor az volt az útfelújítás gyakorlata, hogy ráhúztak egy aszfaltréteget az utakra, és ezzel kész volt a beruházás. Az aktuális projektek komplex módon tartalmazzák az utakhoz kötődő csatornahálózatok, közművek, járdák, buszöblök felújítását, és természetesen nem feledkezünk meg a zöldítésről sem, ami a polgármesteri fásítási program szerves része. A kertvárosi jelentős utak (a Derkovits, a Dugonics és a Legyező utca) elkészültek őszre, a Jósavárosban a Korányi út túljutott az első ütemen.

Erő és stabilitás

Előre be nem tervezett akadályok is hátráltatják a kivitelezéseket. – Az előző vezetés pontatlan közműtérképeket hagyott ránk, és sokszor a beruházás közben szembesülünk azzal, hogy nem ott van valami, ahol a leírás szerint lennie kellene vagy éppen ellenkezőleg. A lényeg azonban az, hogy a szerzett és a saját forrásból folyamatosan tudunk fejleszteni, és az idén is milliárdos nagyságrendben költhetünk utakra, járdákra, kerékpárutakra. Ennek részeként 1,2 milliárd forint értékben önerőből is tudtunk utakat építeni. Ez a tény is alátámasztja a város gazdasági erejét és stabilitását.

– Ugyanakkor a régi nagy, közös álmainkat is meg tudtuk valósítani: példaként említhető, hogy megépült a jégpálya, átadás előtt áll a belvárosi uszoda, elkezdődött az Atlétikai Centrum kialakítása és szállodákkal is gazda­godtunk. A látványos fejlesztések velejárója, hogy igénybe veszi az érintett lakosok, a közlekedők türelmét, megértését, amit ezúton is köszönünk – tette hozzá Kósa Árpád.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában