sportcentrum épül

2019.09.09. 16:37

Letették a Nyíregyházi Atlétikai Sportcentrum alapkövét (fotók)

Ünnepélyes eseményéhez érkezett megyeszékhelyünk legnagyobb sportberuházása, a Nyíregyházi Atlétikai Centrum kivitelezése.

Aki korábban rendszeresen járt a Tiszavasvári úti stadionban, az bizony most nagyot nézne. Egy hatalmas munkaterületet látna, ami Nyíregyháza legjelentősebb sportberuházásának a színtere. Itt épül majd fel a Nyíregyházi Atlétikai Centrum, mégpedig mintegy 7,1 milliárd forintos költségvetéssel. A kivitelezési szerződését a közelmúltban írta alá dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Hársfalvi Gergely, a kivitelezést elnyerő helyi cég, az Aktuál Bau Kft. ügyvezetője. Aztán elkezdődött a nagy munka, a tervek szerint onnan számítva hatszáz nap múlva pedig jöhet az átadás. No, de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen hétfőn is volt egy igen fontos esemény, mégpedig az alapkőletétel.

 

Tíz esztendeje indult

Illusztris meghívottakból nem volt hiány, hiszen az említett szerződést aláírók mellett megjelent dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, dr. Vinnai Győző, Nyíregyháza másik ország­gyűlési képviselője, Medvigy Mihály, a BMSK Beruházási, Műszaki, Fejlesztési, Sport­üzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. vezetője, Képes Lóránt, a Magyar Atlétikai Szövetség ellenőrző testületének tagja, Polgári András, a megyei kormányhivatal főigazgatója, Hársfalvi Péter, az Aktuál Bau Kft. tulajdonos ügyvezetője, valamint Balázs Tibor, a centrum tervezője.

– Nagyon jelentős eseményhez érkeztünk, Nyíregyháza legfontosabb sport-infrastrukturális fejlesztésének az alapkövét rakjuk le – kezdte beszédét dr. Kovács Ferenc. – A szebb időket megélt ­NYVSC-pályát szerették a nyíregyháziak. Ez a történet majd tíz esztendeje indult, akkor szerezte meg az önkormányzat a területet, amelyen a Modern városok program százszázalékos támogatásával épülhet meg az atlétikai központ.

– A tavaly megnyitott műjégpálya és a nemsokára átadásra kerülő uszoda után Nyíregyháza legjelentősebb, több mint hétmilliárdos sportcélú beruházását indíthattuk el. Ez a létesítmény nem csak az atlétikának, az egész városnak fontos, hiszen hazánk és Közép-Európa egyedülálló sportkomplexuma épül meg. Ez hozzájárul majd nemzetközi versenyek rendezéséhez, és a sportszálló külföldi csapatok edzőtáborozását is lehetővé teszi. Emellett az utánpótlásnak és a szabadidősportnak is lehetőséget biztosít – így dr. Kovács Ferenc.

– Több sportágnak adunk majd helyszínt, elsősorban az atlétikának, ami alapsport­ág – vette át a szót dr. Szabó Tünde. – Innen nagy tehetségek fognak kijönni, és útban a nemzetközi sikerek felé tudjuk majd őket segíteni, hiszen világszínvonalú közeg fogja körbevenni őket. Nemcsak a hazai sportolók fogják használni a centrumot, hanem külföldiek is. Fontos, hogy mindenki sportoljon, ezért a lakosságot is szeretnénk majd bevonni. A sport az egyetlen eszköz a kezünkben, amivel az egészségünket meg tudjuk őrizni.

Helyén az időkapszula

A beszédek után a Nyíregyházi Sportcentrum atlé­tikaszak­ágának kiválóságai, Helebrandt Máté kétszeres olimpikon gyalogló és Szikszai Róbert válogatott diszkoszvető segítette az időkapszulában elhelyezni az ilyenkor szokásos tárgyakat. Aztán dr. Kovács Ferenc, dr. Szabó Tünde, Medvigy Mihály és Hársfalvi Gergely elhelyezték az alapkövet, majd mindannyian jó munkát kívántak a kivitelezőknek.

Rekortánpálya, csarnok és sportszálló

Az új, hét sportág befogadására alkalmas atlétikai centrumban lesz egy nyolcsávos, IAAF-minősítésű rekortánpálya és egy füves edzőpálya fedett lelátóval.

Az atlétikai csarnokban egy kétszáz méter hosszú futópályát építenek, miként hatszáz férőhelyes lelátót és számos kiszolgálóhelyiséget. Ezeken kívül több, az edzések és a versenyek rendezésére is alkalmas edzőtermet hoznak létre. A komplexumban lesz egy 48 férőhelyes sportszálló, valamint orvosi és rehabilitációs részleg.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában