Miféle pók bujkál Bujon?

2019.09.03. 15:58

Mérgespókokat fotózott Bujon? – Olvasónk a gyermekeit félti

Olvasónk elmondása szerint már kétszer is találkozott ezzel a különös nyolclábúval: „először a medencénkben bukkant fel, legutóbb pedig a konyhában találkoztam vele, igaz, ezutóbbi már döglött volt, így könnyen le is tudtam fotózni.”

Fotó: Olvasónk képe a tetemről

 

Fotó: Olvasónk képe a tetemről

A Bujon élő hölgyet egyszerűen nem hagyta nyugodni, hogy miféle ismeretlen rovar grasszálhat az otthonában: az interneten próbált választ találni, ott dajkapókként tudta azonosítani a különös állatot.

Fotó: Olvasónk képe

 

Fotó: Olvasónk képe
Fotó: Olvasónk képe

A dajkapók ötlet egyébként nem teljesen alaptalan, mert valóban él ilyen ízeltlábú Magyarországon, a rovar csípése több mint kellemetlen. A Tudománypláza azt írja: a Mérges dajkapók (Cheiracanthium punctorium) réteken él és fűfélék kalászából összeszőtt „lakóharangban” lakik, s mivel éjszakai tevékenységet folytat viszonylag ritkán kerülünk vele kapcsolatba. Dajkasága onnan ered, hogy a nőstény a szövedékkel burkolt póktojásokat és a kis pókokat is őrzi. Csípése akár több napig nem szűnő, égető fájdalommal és magas lázzal járhat, sőt egyesek végtagbénulásról is beszámoltak már.

Az Origo korábban leírt egy esetet, amikor kórházba kellett szállítani egy 37 éves szlovák nőt, akit a házuk ajtajában csípett meg egy mérges dajkapók, a nőnek elkezdett bizseregni az egész karja, majd lezsibbadt, később a lábaiban is viszkető bizsergést érzett, majd egyre rosszabbul lett, és alig tudott beszélni.

Az Origo azt írta: a dajkapók a legmérgesebb faj Szlovákiában, Magyarországon is honos, előfordulása azonban nem túl gyakori.

A dajkapók tehát mérges pók, és bár a csípése orvosi kezelést igényelhet, a marása nem halálos, és maradandó károsodást sem okoz, ráadásul igen nehéz kiprovokálni belőle a csípést.

Ugyanakkor az sem biztos, hogy ilyen pókot fotózott olvasónk. Emlékezzünk, nemrégiben például egy ártatlan farkaspók hozta rá a frászt egy kállósemjéni férfira.

Ám olvasónkat nem hagyja nyugodni a dolog.

„Zavar, mert 4 gyermekem van, és nem szeretném hogy valamelyikünket megcsípné...” – írta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában