Magyar Honvédség

2019.09.21. 16:21

Önkénteseket toboroznak tartalékosnak

Az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer célja, hogy segítse, támogassa a honvédelmi feladatokat.

Az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos rendszerről tartott előadást Apáti Zoltán dandártábornok a Jósa András múzeumban.

Fotó: Dodó Ferenc

Sok fiatal már nemigen találkozik az angyalbőr kifejezéssel, hiszen 2004 ősze óta nincs hazánkban hadkötelezettség, megszűnt a sorkatonai szolgálat. Akiket napjainkban bakaruhában látunk, önként vállalták a katonai szolgálatot. A hivatásos katonák mellett azonban pár éve megkezdődött az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer kialakítása, hogy önkéntes társadalmi bázisra is támaszkodhasson a Magyar Honvédség.

Szatmári gyökerek

Az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerről tartott előadást a napokban Nyíregyházán, a Jósa András Múzeumban középiskolás fiataloknak Apáti Zoltán dandártábornok, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese.

A dandártábornok jelenleg Szolnokon lakik, Budapesten dolgozik, de ezer szállal kötődik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez: Fehérgyarmaton született, az általános iskolát Csengerben végezte el, a szülei most is a határhoz közeli városban élnek. A középiskolás éveket Nyíregyházán töltötte, a Vasvári Pál Gimnáziumhoz tartozó katonai kollégiumnak volt a növendéke. Aztán tanult katonai műszaki főiskolán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, Rómában a NATO Védelmi Akadémiáján.

– Az önkéntes tartalékos rendszerbe mindenki jelentkezhet, aki betöltötte a 18. életévét. A Magyar Honvédség célja, hogy Magyarország mind a 197 járásában legyenek önkéntes tartalékos zászlóaljak. Azért járásokként, hogy a lakóhelyhez közel legyenek az önkéntesség alapján tartalékos szolgálatot vállaló emberek. Az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer célja, hogy segítse, támogassa a honvédelmi feladatokat, összekötő szerepet töltsön be a honvédség és a társadalom között, járuljon hozzá az ország védelméhez – mondta Apáti Zoltán. – A tartalékosok részt vesznek a honvédelmi táborok munkájában. A nyáron 72 táborunkban 2200 fiatal ismerkedett a honvédelmi alapokkal, az egyik táborunk éppen itt a megyében, Beregsurányban működött. Külön tábor volt a 12–15 évesek és a 15–18 évesek számára. Tudok olyan fiatalról, aki annyira jól érezte magát, hogy három turnusba is jelentkezett. Ott vannak a tartalékosok a kiemelt és a helyi rendezvényeken, például nemrégen a nyíregyházi huszártalálkozón, s részt vesznek továbbá a hadisírgondozásban és a toborzásban is – folytatta a dandártábornok, akit az előadás után arról kérdeztünk meg, az önkéntesség a 30–40 évesekre vonatkozik, vagy esetleg a fiatalabb generációk tagjaira?

Öngerjesztő folyamat

– Nem lehet különbséget tenni abból a szempontból, hogy az önkéntesség melyik generációra jellemző, mert mindegyik korosztályról elmondható. A fiatalok közül is vannak jelentkezők, sokan például egyetemistaként jelentkeznek önkéntes tartalékos szolgálatra. Augusztus 20-án a tisztavatáson hat tartalékos tisztet avattunk, s különböző végzettséggel rendelkeztek, hiszen a jegyzőtől kezdve a tanáron keresztül a szakmunkásokig mindenféle végzettségű szakember volt közöttük. Ha minél többen rendelkeznek az önkéntes tartalékos rendszerről információkkal, akkor öngerjesztő folyamatként mások is tudomást szereznek róla, s csatlakoznak hozzá.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában