Aktív szerepet vállalnak

2019.10.04. 07:17

A levegőből segítik a parlagfű elleni harcot

A polgárőrségnek ez egy speciális válfaja: légi járművekkel adnak szolgálatot.

A fórumon bemutatták a technikai eszközöket és a légi járműveket is

Fotó: Dodó Ferenc

A civil szervezeteknek – különösen a polgárőrségnek – helyismeretük révén fontos szerepük van a parlagfűvel fertőzött területek felderítésében, a prevencióban, a földtulajdonosok szemléletformálásában.

Aktív szerepet vállalnak

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) az Agrárminisztérium stratégiai partnereként évek óta aktív szerepet vállal a parlagfű elleni védekezésben, ennek egyik eleme a 2015-ben útjára indított „Polgárőrök a parlagfűmentes településekért” elnevezésű program.

Az egyesületek pályázati forrásokból valósíthatnak meg parlagfű-mentesítési programokat, indíthatnak szemléletformáló környezetvédelmi kampányokat, és van egy speciális terület is, amelybe már több megyei szervezet is bekapcsolódott: ez a légi felderítés.

Összegezték az eredményeket

A napokban a nyíregyházi repülőtéren az agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal, a rendőrség és a katasztrófavédelem vezetői részletes tájékoztatást kaptak a védekezés eredményeiről. A rendezvényen bemutatták a polgárőrség légi szolgálatát, a technikai eszközeiket, sőt a résztvevők ki is próbálhatták a légi felderítést: beülhettek a siklóernyőbe és a girokopterbe. Az eseményen Fuksa Ágnes, az OPSZ környezetvédelmi alelnöke ismertette a „Polgárőrök a parlagfűmentes településekért” program részleteit, a légi felderítés tapasztalatairól pedig Kovács Dániel, a Nyíregyházi Légi Felderítő Polgárőr Egyesület elnöke beszélt.

– A polgárőrségnek ez egy speciális válfaja: légi járművekkel adunk szolgálatot, hogy felhívhassuk a parlagfüves területek tulajdonosainak figyelmét a gyommentesítésre – mondta el lapunknak Kovács Dániel, a két éve működő egyesület vezetője. – Pest és Baranya megye mellett Szabolcs-Szatmár-Beregben is tudjuk légi járművekkel segíteni a fertőzött területek beazonosítását, a fórumon az idei szezon eredményeit összegeztük – tette hozzá.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában