Nyíregyháza

2019.10.11. 11:30

A pincétől a padlásig megszépült

Közel százmillió forintból újult meg a huszár­telepi Sója Miklós görögkatolikus iskola.

Fotó: PUSZTAI.Skapilali

Befejeződtek az energetikai korszerűsítési munkálatok a nyíregyházi Sója Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában. A beruházás során a homlokzat, a lábazat, a pince- és a padlásfödém is új szigetelést kapott, kicserélték a külső nyílászárókat, a radiátorokat és két kazánt, továbbá napelemes rendszerrel gazdagodott a huszártelepi intézmény.

– Az önkormányzat számára kiemelten fontosak a gyermekek, így az iskolák felújítása is. Bár nem mi vagyunk a Sója-iskola fenntartói és üzemeltetői, egy TOP-os pályázatnak köszönhetően 98 millió forintot tudtunk korszerűsítésre fordítani – mondta csütörtökön dr. Kovács Ferenc az átadási ünnepségen. Nyíregyháza polgármestere hozzátette: a görögkatolikus egyházzal partnerségben már nyolc éve azon dolgoznak, hogy a huszártelepi gyermekek minél jobb körülmények között élhessenek és tanulhassanak, ami a jövőjük szempontjából nagyon fontos.

Szeretetközösség

– Kilencedik éve működik az iskola a Nyíregyházi, korábban a Hajdúdorogi Egyházmegye fenntartásában, a nyolc évfolyamon összesen 104 gyermek tanul – mondta el elöljáróban Vincze Sándor. Az intézményvezető megjegyezte: régóta váratott magára a felújítás, a külső és belső rekonstrukciónak hála egy modern és esztétikus épületben fogadhatják a tanulókat.

– A diákok 98 százaléka hátrányos helyzetű, ötven százalékuk halmozottan hátrányos helyzetben él. Iskolánk legfontosabb küldetése a hátrányok kompenzálása, hogy az itt tanuló gyermekek felnőttként ki tudjanak törni ebből a körből. A város, az egyházmegye és a karitász támogatásával sikerült előrébb lépnünk a diákok szociális ellátásában: nálunk egyetlen gyermek sem éhezik, a ruházatuk évszaknak megfelelő, rendszeresen járunk színházba, kiállításokra, múzeumba, uszodába, a nyári szünetben tematikus táborok vannak.

– Még rengeteg feladat áll előttünk, igyekszünk ezeket a legjobb tudásunk szerint elvégezni. Erényeink közül mégis leginkább azt tartom a legfontosabbnak, hogy a hátrányok sokaságával és tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeket a nevelők elfogadással, keresztényi szeretettel és hittel oktatják, nevelik. Hiszünk abban, ha ilyen szeretetközösségben nőnek fel, a jó példa hatására felnőttként ők is így élnek majd. A lelki mellett hasonlóan nagy nevelőerő az épített környezet, mely mindannyiunkra pozitívan hat, így a megújult iskolaépület is. Persze, még van tennivalónk ezen a téren is, de úgy gondolom, derűlátóak lehetünk – jegyezte meg Vincze Sándor.

A megújult iskola megszentelése után Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke felidézte első, az intézményhez kötődő emlékeit, majd átadta az egyházmegye ajándékát, egy keresztet dr. Kovács Ferenc polgármesternek, megköszönve a város támogatását.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában