interjú

2019.10.09. 11:30

A sikeres út egy jó döntéssel kezdődik

Román István: „A pályaválasztók és a pályamódosítást tervezők számára ez egyedülálló lehetőség.”

Fotó: Sipeki Péter

Nem mindenki lesz az felnőttként, amiről gyermekkorában álmodozott: tűzoltó, orvos vagy pilóta. A legtöbb embernek komoly fejtörést okoz eldönteni, hogy milyen pályát is válasszon. Ebben nyújt segítséget a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal által szervezett „Dönts jól, jövőd a tét!” című kétnapos pályaválasztási kiállítás. Ám ide nem csak a diákoknak érdemes ellátogatniuk – derül ki Román István kormánymegbízott szavaiból.

Kinek szól ez a kiállítás?

A hagyományokat erősítve évről évre megrendezzük tájékoztató és szakmai rendezvényünket, ami elsősorban a középiskolába készülő általános iskolások, pályaválasztás előtt álló tanulók számára nyújt támpontokat. Rengeteg információhoz juthatnak a munkaerőpiaci igényekről, arról, hogy mely szakmák iránt van most kereslet.

Talán még nagyobb segítség, hogy

egy-egy szakmáról személyes élményeket szerezhetnek, megismerhetik és ki is próbálhatják annak fogásait.

Ez komoly lehetőség nemcsak a végzős diákoknak, középiskolásoknak, hanem a szakképzetlenek vagy pályamódosítást fontolgatók, új kihívásokat keresők számára is. Mindenképpen érdemes ellátogatniuk október 10-én és 11-én Nyíregyházán a Continentál Arénába, a belépés díjtalan.

A tapasztalatokra támaszkodva mely szakmák számíthatnak a legnagyobb érdeklődésre?

A rendezvényen a kiállítók standjainál testközelből ismerkedhetnek meg a fiatalok, az érdeklődők az egyes szakmákkal. Bárki számára új kapukat nyithatnak meg a közép- és felsőfokú oktatási intézmények, munkáltatók. Érdekesnek ígérkeznek a rendezvény kísérőprogramjai is, melyek keretében üzemlátogatásokon is részt vehetnek az érdeklődők, betekintést nyerhetnek többek között a papírgyártás, a cukrászat vagy a villanyszerelés rejtelmeibe.

Kik és hányan gondoskodnak a látnivalóról, kínálatról?

Összesen 88 kiállító várja a látogatókat, közöttük 35 szakképzést folytató középfokú oktatási intézmény és 11 gimnázium kínálatával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Rajtuk kívül 5 egyetem is képviselteti magát, így a középiskolások is tájékozódhatnak a továbbtanulási lehetőségekről.

Román István kormánymegbízott

Fontos újra kiemelni: várják a pályamódosítást vagy a szakképzettség megszerzését tervező álláskeresőket és azokat is, akiknek szakmájuk jelenleg nem piacképes, ezért szükségük van új, keresettebb szaktudásra, esetleg új állást keresnek. Ők a megye 27 meghatározó munkaadójánál érdeklődhetnek aktuális állásajánlatokról.

A szervezők a tanulók mellett a szülők és pedagógusok tájékoztatására is kiemelt figyelmet fordítanak. Kulcsfontosságúnak tartjuk a cégek jelenlétét, így a fiatalok arról is tájékozódhatnak, hogy egy-egy szakma elvégzése után milyen munkahelyeken fogadják őket tárt karokkal.

Ahogy a kísérőprogramok is mindenkinek szólnak.

Valóban rendkívül gazdag programkínálattal készülünk gyerekeknek, szülőknek és pedagógusoknak egyaránt. Szeretnénk itt is a munkaerőpiac igényeit előtérbe helyezni, élményszerűvé tenni. A hiányszakmákat népszerűsíteni, bemutatni ezeket a legmodernebb és a fiatalok számára is érdekes formában. Ezért többek között újraélesztési szimulátort, virtuális hegesztőgépet, lézerlövészetet is kipróbálhatnak.

És más különleges szakmákat is ­megtapasztalhatnak VR-­szemüveg segítségével, megnézhetik a honvédség katonai járműveit, vagy megismerhetik a legórobotok készítésének módját.

A jelmondat figyelmeztet: a tét a jövő, jól kell dönteni. Összességében mit kap meg ehhez a célközönség?

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kiemelt feladatának tekinti, hogy bemutassa a megyében élő pályaválasztók és pályamódosítók előtt álló lehetőségeket. Ez a rendezvény átfogó képet nyújt a megye iskolarendszerű képzési lehetőségeiről, az intézményekben folyó képzési programokról, a lehetséges továbbtanulási irányokról, a gyakorlati szakképző helyekről, továbbá a munkaerőpiaci igényekről és lehetőségekről.

A kiállító iskolák a munkafolyamatok gyakorlati bemutatása, a munkaeszközök megismertetése, kipróbálása révén tájékoztatják a látogatókat az egyes szakmákról, különös tekintettel a hiányszakmákról, valamint az elsajátításukhoz szükséges készségekről, képességekről.

A kiállítás központi eleme, a „Szakmaudvar” lehetőséget nyújt a látogatóknak a különböző foglalkozásokhoz kapcsolódó munkafázisok kipróbálására, a szakmai fogások, gépek, eszközök megtekintésére.

Mindent meg lehet nézni, tapintani, mindent ki lehet próbálni a középfokú oktatási intézmények színes standjainál. Várunk mindenkit szeretettel, kívánom, hogy mindenki találja meg a hivatását!

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában