Komposztálás

2019.10.26. 11:30

Az avar elégetése helyett

A lehullott leveleket többféleképpen is fel tudjuk használni.

A gyerekek játéklehetőséget látnak a levelekben, a kertbarátoknak más a véleményük

Vannak, akik imádják az őszi lombhullást, de akadnak olyan kerttulajdonosok is, akiket az őrületbe tud kergetni a falevelekkel borított gyep látványa.

– A lehullott faleveleket többféleképpen is fel tudjuk használni, elkerülve az égetést, ami tovább rontja az így is elég rossz minőségét városunk levegőjének. Az egyik módszer, hogy egyszerűen nem szedjük ősszel össze a faleveleket. Milyen előnyökkel jár ez? Az avar fontos védelmi szerepet tölt be a természetben. A lehullott levelek egy idő után összeállnak, és takaróként védik a talaj szempontjából létfontosságú mikroorganizmusokat, amelyek így könnyebben vészelik át a telet. A lombtakaró búvóhelyet és meleget nyújt további fontos élőlények számára is. Kertünk énekesmadarai is gyakran keresgélnek az avarban táplálékot – tájékoztatta lapunkat Kohán Márk. A nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője szerint a másik módszer a komposztálás, ami a levelek elégetésétől sokkal környezetkímélőbb megoldás. A komposztálás nagy előnye, hogy ezzel a módszerrel műtrágya használata nélkül szerves anyagot juttatunk vissza a talajba, ezzel javítva annak minőségét.

Félretenni nyárra

– Ha van vegyes komposzthalmunk, rendszeresen adagoljunk bele lombot is. Praktikus ősszel egy adag avart félretenni a nyári hónapokra, és a keletkezett fűnyesedékhez keverni. Ennek az az előnye, hogy csökken a fű magas víztartalma, és nem indul rothadásnak, penészesedésnek a komposztunk. Takarhatjuk vele a komposztra dobott gyümölcsöket is, ebben az esetben elkerülhetjük a muslicák tömeges megjelenését. Minél többféle levelet keverjünk össze. Fontos azonban tudni, hogy a különböző fajok lebomlási ideje eltér egymástól. Lassan bomlik a dió, tölgy, bükk, vadgesztenye, platán, nyár. Ezen fajok leveléből 2-4 év után lesz jó minőségű komposzt. A tölgy, kőris, nyár, dió, vadgesztenye levele sok csersavat tartalmaz. Mész hozzáadásával csökkenthetjük a savasságot és gyorsíthatjuk a lebomlási folyamatot – sorolta Kohán Márk.

Lebomlanak

Hozzátette: a dió és a vadgesztenye levele is komposztálható. A dió levelében találhatók csírázást és növekedést gátló anyagok, de ezek a komposztálás során lebomlanak vagy átalakulnak, így az érett komposztban már nem jelentkezik a hatásuk.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában