ridens

2019.10.11. 16:46

Felújítás a sajátos nevelés szolgálatában

Húsz éve nem nyúltak hozzá, megérett a felújításra az idén 20 éves RIDENS.

Fotó: @DODO FERENC

Péntek délután általában már nincs tanítás a nyíregyházi RIDENS Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium falai között, mégis zsúfolásig megtelt a régi épület aprócska aulája.

Fejlesztések, beruházások ünnepélyes átadójára érkeztek a gyermekek és szüleik, illetve a nevelők, hiszen a speciális nevelési igényű intézmény is felsorakozott a hét nyíregyházi iskola mellé, amiket felújított a város önkormányzata, méghozzá saját forrásból.

Mostantól 189 tanuló – közöttük 115 kollégista – örülhet annak, hogy 49 millió forintnyi ráfordításnak köszönhetően modernebb iskolába járhat. Ez is része annak a 314,5 millió forintnak, amit a fenntartó, a Nyíregyházi Tankerületi Központ az év első negyedében az intézményei modernizálására fordított, teljes egészében saját forrásokból.

 

– Gyakran elmondom, ha valamelyik oktatási intézmény átesik valamilyen fejlesztésen, azzal nem csak a város gazdagodik – függetlenül attól, hogy ki a fenntartó –, hanem a város közössége – mondta el ünnepi beszéde részeként dr. Kovács Ferenc polgármester.

– Minden ilyen beruházás a jövőnek szól, ráadásul ennek a történelmi épületnek a külső homlokzatfelújítása a városképet is javítja. A gyönyörű szavalat után bizonyára senki nem gondolja, hogy értelmetlen volt a felújítás, ami ráadásul folytatódni is fog – utalt Szabados Fanni valóban szívhez szóló, ünnepkezdő versmondására.

Az öröm hangján másodikként megszólaló Gaszperné Román Margit azzal kezdte, hogy személyes kötődései fűződnek az új profillal idén 20 esztendős iskolához, ami egyébként több mint 100 éve szolgálja a közoktatás ügyét – A felújítás minden olyan területet érintett, ami a biztonságos, korszerű működtetéshez szükséges volt – hangsúlyozva, részletesen is felsorolva, mi változott.

Az első nagyobb összeget, közel 8 milliót akkor kellett az intézményre fordítani, amikor 2017-ben egy heves vihar tönkretette az iskola kazánházát. Felújításra szorult később a kisebbik szárny fűtési rendszere, meg kellett újítani az esővíz elvezető rendszert, a villamoshálózatot, végül kifestették a folyosókat és két tantermet újraburkoltattak.

– Külön öröm, hogy a dolgozók és az iskolai karbantartók is aktívan kivették a részüket a munkából – tette még hozzá a tankerületi igazgató. Persze, elmondta még, hogy a jövőben további nyílászáró és ereszcsatorna cseréket terveznek, kiépítenek egy termosztatikus légbeeresztő rendszert, felújítják a nagy épület udvari falát, s miután a talajvíz elleni védekezést is megoldották, 16 millió forintot fordítanak a bútorzat cseréjére.

A jelképes szalagátvágás előtt utolsóként Fekete Marianna igazgató köszönte meg a fenntartó gondoskodását, amelyek látás-, mozgás-, hallássérült, tanulásban akadályozott autista diákok mindennapjait teszik komfortosabbá. Ezen belül azoknak a sajátos nevelési igényű tanulókét is, akik ettől a tanévtől vesznek elsőként igénybe gimnáziumi képzést.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában