Úzvölgye

2019.10.06. 11:30

Megkövetelt tisztelet hőseinknek

Megyénkből sorozott katonákat is román állampolgárnak tituláltak az úzvölgyi temető meggyalázói.

Forrás: Origo

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságához fordult hazánk az úzvölgyi katonai temetőt ért támadás miatt. Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő Strasbourgból tájékoztatta lapunkat.

– Ez a bizottság azért jelentős, mert minden egyes tagország külügyminisztere vagy az általa megadott szerv (lehet nagykövetség is) kell, hogy foglalkozzon az üggyel. Vagyis mindenképpen reflektorfénybe kerül a téma, és valamilyen határozatot hozni kell benne. Nem lehet egyszerűen lesöpörni, eltussolni a problémát, ám sajnos még nem tudható, hogy egy közös elmarasztaló határozat elérésére milyen esély mutatkozik – értékelte a pillanatnyi helyzetet dr. Tilki Attila.

Annál is inkább adódhatnak még kétségek, mert román részről még a nyári időszakban írtak egy levelet a parlamenti elnöknek, jelezték, hogy vélhetően a magyarok részéről várható majd egy kifogás ebben az ügyben.

A levélben azt fejtegették: a magyarok nem tudnak megbékélni Erdély és Románia egyesülésének 100. évfordulójával, s hogy Magyarország parlamentje a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, így emlékezve Trianonra, nemzeti megközelítést adva a történelmi eseménynek. A diplomáciai csatározás tehát ezen a platformon is elkezdődött.

Román, aki Román?

– Az úzvölgyi temetőt ért durva és gyalázatos támadás után megállapítást nyert, hogy ott nem nyugszanak román állampolgárságú személyek. Az állítás ugyanis az volt, hogy nyolc román katonát is eltemettek ott, de aztán szép lassan kiderült, hogy ez nélkülözi a valóságot. Az egyik románnak titulált személy például nyírkarászi görögkatolikus állampolgár volt. Olyan születési anyakönyvi kivonatok és adatok kerültek elő szülőkről, testvérekről, amelyek igazolják, hogy tősgyökeres nyírkarászi családról beszélünk.

– Egy másik esetben olyan elhunyt katonát mondtak románnak, aki az Ungvár melletti Kistéglás településről származott, és a családi neve volt Román. E logika mentén nyilvánvalóan orosz állampolgárnak kell lennie annak, akit Orosznak hívnak, német állampolgárnak, akit Németnek – érzékeltette a román fél sajátos értelmezését a képviselő, ahogy a Czibere névről is nehéz lenne bebizonyítani, hogy román.

Megtudtuk azt is: a magyar beadvány azt fogalmazta meg, hogy a Miniszteri Bizottság állapítsa meg, Dormánfalva polgármestere túlterjeszkedett a hatáskörén, amikor ez év tavaszán engedélyt adott ötven betonkereszt állítására. Kérjük annak rögzítését is, hogy a román fél állításával szemben részben magyar katonák sírjain hozott létre román parcellát, és építették fel a román emlékművet. Gottfried Barna, a 10. gyalogezred történetének kutatója, A Székely Had­osztály története című könyv társszerzője fényképfelvétellel igazolta, hogy ahová a román keresztet emelték, az a gyalogezred temetője volt.

Veszélyes példát adhat

– Azért is fontos ez az ügy, mert az Európa Tanács, amely most ünnepelte alapításának 70. évfordulóját, kimondja: a tagállamok kötelesek a leghatározottabban kiállni az emberi jogok védelme mellett. A kegyeleti jog pedig az egyik legszentebb emberi jog, ezért várjuk el az úzvölgyi ügyben is a határozott fellépést – szögezte le dr. Tilki Attila.

Emlékeztetett: Európában nagyon sok olyan ország van, melyek területén más nemzetiségű katonák végső nyughelyeként szolgáló temetők találhatók. Beláthatatlan következményei lennének, ha például Franciaországban a románhoz hasonló sírgyalázások történnének, ha így nyerne teret mondjuk a németekkel szembeni nacionalizmus. Ebből a jelentésből és román tettből uniós szinten kell komolyabb következtetést levonni, ezért emeltek szót a magyar képviselők, maguk mellett tudva a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget is.

– Akikről tehát a román fél vitát nyitott, azok megyénkhez és térségünkhöz köthető személyek. Akik fölött ez a nemtelen vita támadt, a 10. és a 11. gyalogezrednek a katonái voltak, akiket innen soroztak be. Ez a vandál megnyilvánulás minket közvetlenül érint. Egy kisebbségi nemzet temetője többszörös szimbolikával bír, aki azt megsérti, megsérti a halottakat, a kisebbség élő közösségét, az anyanemzetet, és megsérti az Európai Unió alapértékeit is – mondta dr. Tilki Attila.

NyZs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában