Kelet-retro

2019.10.04. 08:00

„Nincs itt senki idegen” – védekezett a rajtakapott zsindelyestanyai asszony, másnap meghalt

Felidézzük, hogy miről számolt be a Kelet-Magyarország 70 és 30 évvel ezelőtt ezen a napon.

Bloody Woman Hands, stop sings

Forrás: Dreamstime-illusztráció

1949. október 4., kedd

Börtön helyett valóságos szanatórium az új kisvárdai vasöntöde

Október 1-jén avatták fel ünnepélyes keretek között a kisvárdai Vulkán új vasöntő műhelyét. A régi műhely mellett már ott áll a modern, világos, korszerű berendezéssel ellátott csarnok; ahogy Szabó elvtárs, az üzemi bizottság titkára mondotta: börtön helyett valóságos szanatórium.

Az öntödében hatalmas lendülettel láthatnak neki a Vulkán munkatársai a termelésnek, lehetővé válik, hogy az üzem hároméves tervét a kitűzött határidő előtt teljesítsék.

Az új öntödét Kovács Zoltán elvtárs, a Magyar Dolgozók Pártja járási titkára adta át. Rámutatott arra: a dolgozó nép, elsősorban a munkásosztály hősies erőfeszítése tették lehetővé, hogy most, a pusztító háború utáni ötödik esztendőben már új gyárakat építhetünk.

Már a jövő esztendőben folytatják a kibővítéseket és szerszámgyárrá fejlesztik az üzemet. A Vulkán munkatársai az ünnepélyt követően, este a kultúrházukat avatták fel.

1989. október 4., szerda

„Nincs itt senki idegen” – védekezett a rajtakapott zsindelyestanyai asszony, másnap meghalt

Féltékenységből felesége halálát okozta az Újfehértó-Zsindelyestanyán élő Z. M. Az asszony 1988 tavaszán már idült alkoholista volt. A háztartással nem törődött, ha pénzhez jutott, elitta. Férje foglalkozásából eredően – juhász – többször huzamosabb időre eltávozott otthonról. 1988. május 14-én elment más megyébe legeltetni a juhait. Tizenegy nap múlva érkezett haza, kissé ittasan. Benyitott a lakásba, s ott találta a feleségét és egy vadidegen embert, mindkettőjüket részegen.

Z. felelősségre vonta a feleségét az idegen férfi miatt. Az asszony erre primitív módon védekezett: „Itt nem tartózkodik senki idegen” – mondta. Z. ezen annyira felháborodott, hogy többször megütötte, majd miután a földre került, megrugdosta. Z.-né az istállóba menekült előle, és egy nappal később meghalt; a rugdosás miatt elszenvedett bélfodorrepedés az elvérzését okozta. Ehhez még koponyaűri vérzés, orrccsont- és bordatörés, valamint harmincegy horzsolásos sérülés társult.

A megyei bíróság a büntetlen előéletű Z. M.-et halált okozó testi sértés miatt három év börtönbüntetésre ítélte. A bíróság figyelembe vette az asszony magatartását, amely erős felindulást váltott ki a vádlottban. Az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában