Nyíregyháza

2019.10.26. 09:00

Nyíregyházi feltalálók Rómában

Innováció a fenntarthatóság jegyében: a nyíregyházi feltalálók is ott voltak Rómában, a jövőt formáló középiskolások között.

A három nyíregyházi résztvevő | Fotó: KM

Negyedik alkalommal kapott meghívást a legnagyobb európai innovációs eseményre, a Maker Faire-re a nyíregyházi Bánkirobot Team. Róma technológiai innovációnak szentelt vásárán október 18–20. között 600 projekt vett részt, és összesen 40 ország képviseltette magát.

Fenntarthatóság és A.I.

A kutatási területek közül kiemelt figyelmet kapott a körkörös gazdaság, a biogazdálkodás, a zöldépítés, a greentech, illetve általánosságban minden olyan kezdeményezés, technológia és termék, amelyeknél a felhasznált innováció sokat tehet a környezet megóvása érdekében. A fenntarthatóság mellett a pavilonokban ezúttal is helyet talált a robotika és a mesterséges intelligencia (A.I.), és komoly figyelmet követelt magának az Internet of Things (IoT, vagyis kétirányú kommunikációra képes okoseszközök, illetve technológia).

A három nyíregyházi résztvevő | Fotó: KM

A modernitás mellett a szervezők a fenntarthatóságra is odafigyeltek: az esemény nemcsak műanyagmentes volt (mindenhol csak komposztálható poharakat és edényeket használtak), hanem szénsemleges is. Egyfelől erdőt telepítettek, illetve kizárólag megújuló forrásokból előállított energiát használnak fel.

Középiskolák is kiállítók

A vásáron 55 projektet mutattak be a helyi és külföldi középiskolák. Minden kiválasztott intézmény ingyenes kiállítóhelyen mutathatta meg a jövőre vonatkozó elképzelését. Az iskolai projektek között nem egy meghökkentő is akadt. Az egyikben például olyan selymet mutattak be – az anyagok újszerű bioátalakítását illusztrálva ezzel –, amely egy műanyagokkal táplálkozó hernyó gubójából készült.

Ahogy olvasóinknak, úgy Rómának se nagyon kell ma már bemutatni a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát műszaki középiskolájának innovatív fejlesztésekkel foglalkozó kis csapatát, a Bánkirobot Team-et. Ebben az évben Every breath you take címmel nyújtottak be pályázati anyagot.

A téma aktuális, hiszen városunkban is gondot okoz a szálló por, így ennek mérése segítené a szakembereket a szennyező források azonosításában, és a szennyezés térbeli és időbeli sajátosságainak megismerésében. Az eszközt Halász Tony 11. osztályos tanuló fejlesztette. Zsigó Miklós az angol nyelvű kiállítási anyag elkészítésében segédkezett, míg Zsigó Zsolt volt a mentortanár. A kiállításra a Nyíregyházi Szakképző Centrum és a Bánkis Diákokért Alapítvány támogatásával jutott el a csapat.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában