Mit ne égessünk?

2019.10.25. 07:11

Okosabban kell(ene) fűtenünk

Az idén is elkezdődött az Agrárminisztérium Fűts okosan! elnevezésű kampánya.

Bucskó György tűzifával fűt

Forrás: Illusztráció / ÉM-archív

A légszennyezettség az egyik legjelentősebb egészségügyi kockázati tényező. A levegőminőség javítása, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése közös érdekünk. Többek között ezért sem mindegy, hogy mivel és hogyan fűtünk.

Káros anyag a levegőben

Az elmúlt években elkészített országos légszennyező anyag kibocsátási leltárok adataiból kiderül, hogy napjainkban a kisméretű szálló por kibocsátásához a legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá (több mint 80 százalékkal). Lényegesen kisebb a hozzájárulása a korábban fő problémaforrásnak gondolt iparnak (kb. 5 százalék) és közlekedésnek (kb. 5 százalék).

Amíg a földgáz használata esetén az egészségügyi szempontból legveszélyesebbnek tekintett kisméretű részecskekibocsátás elhanyagolható, a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor viszont nagy mennyiségű káros anyag kerülhet a levegőbe. Ha szén vagy fa között kell választanunk, inkább a fát preferáljuk. Ha úgy döntünk, hogy a szenet választjuk tüzelőanyagként, gondoljunk arra, hogy az olcsóbb, de rosszabb minőségű (magasabb kéntartalmú) barnaszenek és lignit használata során okozott légszennyezettség is nagyobb.

A fa az emberiség történelmében a legrégebben használt energiahordozók egyike. Amennyiben helyesen használjuk fel a fát otthonunk fűtésére, úgy nem csak kevésbé szennyezzük a levegőt, illetve veszélyeztetjük saját és családunk egészségét, hanem a fűtés költségeit is jelentősen csökkenteni tudjuk.

Nem érzik a felelősségüket

A Fűts okosan! elnevezésű kampány nyitórendezvényén Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy egy februárban készített reprezentatív közvélemény-kutatás szerint az emberek a legfőbb környezetvédelmi problémának a légszennyezést tartják. Nem érzik ebben a saját felelősségüket, a válaszadók kétharmada az ipart jelölte meg a szennyezettség forrásaként. Pedig fordított a helyzet, mivel 80 százalékban a lakossági fűtés okozza a szálló por PM-részecskék szennyezését a levegőben.

Az ipar 5 százalékkal járul hozzá a szennyezéshez, hiszen az ipari létesítmények a környezetvédelmi hatóság engedélye mellett szigorúan szabályozott technológiával, szűrőberendezésekkel működnek. A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy saját bevallásuk szerint a megkérdezettek 14 százaléka fűt hulladékkal, annak ellenére, hogy ezt tiltják a jogszabályok. Kerti hulladékot, avart sem szabad a tüzelőberendezésben elégetni. Javasolta, hogy keményfával fűtsenek a lakosok, és ne használjanak pénztárcaterhelő nedves fát. Száraz fával tüzeléssel a fűtési költség 20-30 százaléka megtakarítható.

Mit ne égessünk?

A hulladékok elégetésére a háztartási tüzelőberendezések alkalmatlanok. Magyarországon a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben égetése több mint 15 éve jogszabályilag tilos. A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is: „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.), rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék, színes, „fényes” papírhulladék, PET-palack, műanyaghulladék, autógumi, használt ruha, rongy, fáradt olaj, üzemanyag.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában