fél század

2019.10.20. 08:46

Ötven éve érettségiztek a Kölcseyben

Az öregdiákok jubileumi találkozóját megtisztelte két egykori tanárnő is.

Fotó: PUSZTAI.Skapilali

Érettségi találkozót rendeztek a napokban Nyíregyházán a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Az öregdiákok különleges évfordulót ünnepeltek, hiszen ötven éve érettségiztek az alma materben. A találkozó résztvevői között volt Kalucza Lajos is, aki több szállal is kötődik a gimnáziumhoz, hiszen a tanári diploma megszerzése után egykori iskolájába tért vissza dolgozni, amelynek hosszú ideig az igazgatója is volt. Kérésünkre felidézte a régi évek emlékeit és a mostani találkozó eseményeit.

Sikeres életpályák

– 1965-ben 42 tanuló – 38 lány és 4 fiú – kezdte meg tanulmányait a Kölcsey-gimnázium I/B német tagozatos osztályában. Nyíregyháziak, kollégisták és a közeli falvakból bejáró tanulók között gyorsan barátság szövődött. Szigorú, jó tanáraink voltak, akik közül többen a főiskolán folytatták oktató munkájukat. Sajnos, Gilányi Jánosné osztályfőnökünk és matematikatanárunk is közéjük tartozott.

Az évek során több tanuló is kimaradt az osztályunkból, így aztán 28-an érettségiztünk. A végzettek döntő többsége egyetemen és főiskolán tanult tovább. A legtöbben a tanári hivatást választottuk és évtizedeken át eredményesen neveltük, tanítottuk növendékeinket, de a más munkaterületen dolgozók is sikeres pályát futottak be – emlékezett vissza a múltra Kalucza Lajos.

– Az egykori osztálytermünkben 15-en találkoztunk, 11 lány és 2 fiú. Együtt ülhettem ismét padtársammal, Gáncs Péterrel – aki ma már nyugalmazott püspök – pár órát az első padban. Sajnos, két osztálytársunk már nincs az élők sorában, a többiek betegség és más okok miatt maradtak távol. Örömünkre megtisztelt bennünket jelenlétével két egykori tanárnőnk: Gábor Ferencné és dr. Katona Márta is.

A jó hangulatú találkozón felidéztük volt tanárainkat és a tanítási órákat, amelyek egykor nem kis izgalmat jelentettek.

A Kölcsey mostani sikereiről szóló beszámolót is örömmel nyugtázták az öregdiákok. Iskolai találkozásunk zárásaként megkoszorúztuk a Kölcseys Öregdiákok emléktábláját az alma mater falán.

Nekem, aki diákként, tanárként, később igazgatóként összesen 41 évet töltöttem az öreg falak között, különösen megható érzést jelentett az 50 éves találkozónk. Reméljük, hogy öt év múlva is jó erőben, egészségben örülhetünk egymásnak – tette hozzá a nyugalmazott igazgató.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában