séta

2019.10.17. 07:19

Sétával egybekötött helytörténeti előadás

A betegségek megelőzésére kiválóan alkalmas a mozgás, melynek legegyszerűbb formája a séta.

Fotó: Csáki Alexandra

Verőfényes napsütésben indult útnak szerda délelőtt Ilyés Gábor helytörténész vezetésével a nyíregyházi 100 Éves Patika Séta. Társaság. Egészség. programjához csatlakozó kis csapat.

– Sétánk első állomása a római katolikus bérpalota, mely Wälder Gyula tervei alapján készült, majd megismerjük a Királyi Katolikus Főgimnázium történetét. A Bethlen Gábor utcai posta falán található emléktáblánál felidézzük a szomorú eseményt, amikor a nyíregyházi embereket elhurcolták málenkij robotra.

A program következő állomása a görögkatolikus bérpalota, ezután Barzó Mihály és Vojtovics Bertalan építészeti remekművéről, a görögkatolikus templomról beszélgetünk. A Kálvin téren meglátogatjuk Barzó Mihály családi házát, ahol fia, Barzó Endre festőművész tragikus élete is szóba kerül. Sétánkat a református templomhoz közeli millenniumi emlékoszlopnál fejezzük be, illetve megtekintjük Kocsis András szobrászművész Pásztorlány című alkotását – ismertette az „útvonaltervet” Ilyés Gábor.

Minden hónapban

Hogyan kapcsolódik a mozgó helytörténeti előadás a 100 Éves Patikához? – tette fel a kérdést a csoport egy új tagja. A Hatzel téri gyógyszertár tulajdonosa, dr. Zajácz Tamás gyógyszerész elmondta: nemcsak az a feladatuk, hogy a betegségeket gyógyítsák, hanem az is, hogy tegyenek azok megelőzéséért. Erre pedig kiválóan alkalmas a mozgás, melynek legegyszerűbb formája a séta. Hozzátette: minden hónapban megrendezik a programot, amire kortól függetlenül mindenkit várnak.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában