"Sikeres 8 év van mögöttünk"

2019.10.12. 13:39

Születésnap játékkal, vidámsággal

A Csodavárban a fogyatékossággal élő gyermekek együtt játszhatnak és fejlődhetnek az ép társaikkal.

Fotó: Sipeki Péter

Még egyszer, még egyszer! – hangzott el újra és újra szombat délelőtt a nyíregyházi Csodavárban, amikor egy kislány kérlelte az édesapját, hogy hadd csúszhasson le újra és újra a csúszdán. Egy elhúzott tolóajtó mögül könnyű műanyaglabdák repültek kifelé, s egy édesanya fáradhatatlanul dobálta visszafelé azokat, miközben odabentről huncut nevetés harsant fel. Vidámság, jókedv uralkodott az első hazai inkluzív fejlesztő központ és játszóház valamennyi helyiségében, de hát milyen is legyen a hangulat egy születésnapi bulin. A játszóház ugyanis a megalapításának a nyolcadik esztendejét ünnepelte egy retro parti keretében.

Kisari Károlyt, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnökét kértük arra, hogy értékelje szerkesztőségünk számára az elmúlt éveket.

– Úgy gondolom, hogy sikeres nyolc év van mögöttünk, hiszen a semmiből hoztunk létre 2011-ben egy intézményt, amit azóta folyamatosan fejlesztünk. A nyolc év alatt átépítettük, felszereltük különböző eszközökkel, rengeteg programot valósítottunk meg, akár a gyógypedagógiai területen, akár a mozgás és az inklúzió területén, vagy említhetném az utógondozást is. Kijárunk a megyében több településre is, például Mátészalkára, Pusztadobosra, Vajára, Nagyecsedre, Nyírcsaholyra.

Vizsgálópontokat létesítünk, s felmérjük az ottani gyermekeket is, hogy kinek van szüksége korai fejlesztésre. 2018-ban megszületett a Csodavár kis testvére is Budapesten a nyíregyházi minta alapján. Megvalósítottunk egy kora gyermekkori intervenciós modellt a gyakorlatban, s komoly terveink vannak, hogyan lehet ezt tovább folytatni – magyarázta az egyesület vezetője, majd bemutatta a játszóházat is. – A Csodavár abszolút nyitott. Éppen az a lényege, hogy egy olyan helyet akartunk kialakítani, ahová bárki bejöhet. A Csodavár egy olyan hely, ahol a gyermekek fejlesztése és a családok támogatása mellett kiemelt figyelmet kap az integrált közeg megteremtése, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek együtt játszhassanak és fejlődjenek az ép társaikkal.A játszóház egyrészt fejlesztő foglalkozásokat és játékokat nyújt a fogyatékossággal élők számára, másrészt különleges játszóházi szolgáltatásaival egyedi élményt nyújt minden gyermek számára. Lehetőség van különleges születésnapi zsúrok megtartására, a nyári szünetekben pedig változatos tematikájú táborokkal várjuk a 4-12 éves gyermekeket.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában