Környezetvédelem

2019.10.26. 15:30

Zöld útra térítették a lelkes fiatalokat

A Te Kezdd! program tudatosítja a fiatalokban, mit tehetnek a a környezetvédelemért.

A környezetvédelem össztársadalmi ügy, amiből a fiatalok is kiveszik a részüket

Forrás: KM-archív

Fotó: Sipeki Peter

– Megdöbbentem, amikor a legutóbbi Ultrabalaton megrendezése után szembesültem azzal, hogy több mint 5 tonna hulladék eltakarításáról kell gondoskodnia a csapatomnak. A szemét jelentős részét a műanyag poharak, evőeszközök és a PET-palackok tették ki. Mivel a sport mellett a környezetvédelem is szívügyünk, a jövő évi programot már úgy hirdettük meg, hogy száműztük az eldobható műanyag holmik használatát. Arra kértük a versenyzőket, hogy hozzanak magukkal saját, környezetbarát „felszerelést”. A futók jelentős része üdvözölte a környezettudatosság irányába tett lépésünket, így akár 3 tonnával is csökkenhet majd az elszállítandó hulladék mennyisége a 2020-as Ultrabalatonon – mesélte csütörtökön a középiskolás diákoknak tartott interaktív előadásában Zelcsényi Miklós sportszervező, az Ultrabalaton Triatlon Kft. ügyvezető igazgatója. Az előadó arra is rámutatott: a maga módján mindenki tehet azért a hétköznapokban, hogy kevesebb szemét keletkezzen, óvja a környezetét és a bolygót, amely egy napon az unokáié lesz, például tudatos vásárlással, illetve szelektív hulladékgyűjtéssel.

Fenntarthatóbb jövő

Az egészségnevelés, sportszeretet és környezetvédelem jegyében a megyeházán megrendezett előadássorozaton az is elhangzott: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Ifjúságért Egyesület Te Kezdd! programjának fő célja a fiatalság szemléletformálása, ismereteik bővítése, elmélyítése. A nyíregyházi középiskolásokat Baracsi Endre, a megyei önkormányzat alelnöke, a Diáksport egyesület elnöke köszöntötte, aki rámutatott: a döntéseinknek súlya, a cselekedeteinknek következménye van, helyes és következetes gondolkodásmóddal, környezettudatosabb életszemlélettel mindannyian hozzájárulhatunk egy fenntarthatóbb jövő megvalósításához.

Felbosszantja a szemetelés

A környezettudatosság és a sport összefüggései mellett szó esett az egészségvédelemről, a civil szervezetek össztársadalmi ügyet segítő, értékes munkájáról, valamint arról is, hogyan térhetnek/téríthetők az emberek „zöld útra”.

A hallgatóság soraiban helyet foglaló Fekete Dorina így értékelt a program végén: – Sok érdekes információval és hasznos tanáccsal gazdagodtunk. Magam is egyetértek azzal, hogy bár „macerásabb”, lehetőleg az üveges kiszerelésű üdítőket és ásványvizeket preferáljuk, ne a PET-palackosat, a kereskedelemben pedig sokkal több üveget kellene betétdíjassá tenni. Mindig felbosszant, ha mások lusták elsétálni a kukáig, inkább elhajítják a szemetet az utcán, a nevelő célzatú jelzéstől kezdve a szigorú pénzbüntetésig itt mindent bevetnék, ha rajtam múlna.

– A Te Kezdd! akció legfontosabb üzenete egyértelmű: ne várjunk másokra, hogy megmentsék a Földet, tegyük meg mi az első lépést! – mondta a nyíregyházi Arany János-gimnázium 11. évfolyamos tanulója.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában