Nyíregyháza

2019.11.22. 20:01

80 éves a Vikár Sándor Zeneiskola

A fennállásának 80. évfordulóját ünneplő Vikár Sándor Zeneiskolában pénteken gálaműsort rendeztek az elmúlt évtizedek tiszteletére.

Fotó:

A péntek esti jubileumi gálaműsor vendégeit a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke, Ember Csaba videóüzenetben köszöntötte és elismerően szólt az intézményben folyó magas színvonalú munkáról. Gaszperné Román Margit tankerületi igazgató és Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő is elismerően beszélt az iskola szellemiségéről, hangsúlyozva, hogy „jó kezekben van a Vikár-hagyaték.”

Vidéken is kell a jó muzsikus

A megye első zeneiskoláját 1939-ben alapította Vikár Sándor.

– Vikár Sándorban egészen korán kialakult a zene iránti érzékenység, mestere Kodály Zoltán volt, aki sokszor hangoztatta: „vidéken is kell a jó muzsikus”. Így került Vikár Nyíregyházára, és rakta le a zeneoktatás alapjait – idézte fel az est házigazdája Papp Istvánné Ella néni.

A nyugalmazott igazgató negyven esztendőn át dolgozott az intézményben, s ha kell, máig bekapcsolódik annak életébe. A zenés produkciókba ágyazott történetmesélésben sok mindent megtudhattunk a nyíregyházi zeneoktatás múltjáról, jelenéről.

Minőségi változások

– A növekedés és a fejlődés jellemezte az elmúlt évtizedeket, minőségi változást hozott, amikor a Széchenyi utcai épületből a Kürt utcára költözhettünk. Kezünkbe került zeneország kulcsa, hiszen ötvenegy tanteremben tanulhatnak a növendékek, két hangversenyteremmel gazdagodtunk, elegendő helye lett annak a közel ezer tanítványnak, akik zenei élete a Vikárban teljesedhet ki – mondta Tamás Attila igazgató, aki 2010-ben vette át a vezetést, s hangsúlyozta: szeretnék Vikár nevéhez méltóképpen folytatni a következő nyolcvan évet.

– Szép lelkű, a kultúra iránt igényes, nyitott embereket szeretnénk nevelni, s persze nem mindenki megy zenei pályára, de a zenetanulás előnyei számos más területen kamatoztathatók. Szimbiózisban élünk a várossal, a város iskoláival, tudatosan építkezünk a bölcsődéktől, óvodáktól a középiskolákig, célunk felfedezni és pályára állítani a tehetségeket.

– Az utóbbi években technikailag is sikerült annyit fejlődni, hogy a 21. századnak megfelelő zeneiskolát tudunk működtetni – mondta Tamás Attila, s hozzátette, büszkék növendékeikre, többek között olyan művészekre, mint Balatoni Péter neves zongoraművész, Tóth Marica és Tóth Anikó zongorista ikrek, és nem kell messzire menni, mert a közismert tehetségkutatók versenyein is szép eredményekkel szerepelnek a tanítványok, legutóbb a Fölszállott a pávában Majoros Ditta.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában