Kelet-retro

2019.11.09. 08:00

Amikor homokhegyek gyűltek össze Nyíregyháza utcáin

Előkaptuk a 70 és 40 évvel ezelőtti Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

Forrás: Pixabay

1949. november 9., szerda

Homokhegyek gyűltek össze Nyíregyháza utcáin

A városban a szeles idők beálltával egyre nagyobb lett a por. Sok helyen az utcán egész homokhegyek gyűltek össze. Sokan panaszkodtak és még többen fordultak az illetékesekhez – segítsenek a város dolgozóin, ültessék be azt a részt, ahonnan a szél könnyen viszi a homokot. A Sóstói-erdő egy részét a háborús gazdálkodás kipusztította, az erdő helyén pedig elszabadult a futóhomok.

A kiirtott erőrészt – mint az Állami Erdőfelügyelőségtől értesültünk – még ebben az évben pótolják, sőt több holdat fásítanak: 86 és fél katasztrális holdat erdősítenek be. 30 és fél katasztrális holdon 175527 akáccsemetét ültetnek el, 44 holdon pedig 136 mázsa makkot, amit az iskolák tanulói gyűjtöttek. A fásítási tervnél tekintetbe vette az erdőfelügyelőség, hogy minél előbb lombos fát kapjanak az elültetett csemetékből, így a könnyen futó homokot a legrövidebb idő alatt megkössék. Ezért az akáccsemetéket, amelyek hamar nőnek és lombosodnak, a homokdombokra ültetik. A tölgyet pedig, amely kiváló épületfa, de viszonylag lassan nő, a mélyebb fekvésű helyekre ültetik, ahonnan a szél nem hordja el olyan könnyen a homokot. A Sóstói-erdő 12 holdján vándor csemetekertet létesít az állam, hogy az ötéves tervben az egyre nagyobb méretű fásításra kellő mennyiségű csemete álljon rendelkezésre.

1979. november 9., péntek

Olcsván a vezetékes víz eljut minden utcába, rövidesen a lakásokba is bevezetik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában