Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara

2019.11.11. 14:36

Egyre komolyabb nemzetközi tényezővé válnak

Egyfajta menedzserképző is az Egészségügyi kar jövőre induló angol nyelvű kurzusa.

Fotó: PUSZTAI SANDOR KELET-MAGYARORSZAG

Hét külföldi partneregyetem segítségével tovább bővíti az angol nyelvű fizetős kurzusainak számát a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara, derült ki azon a hétfői sajtótájékoztatón, ahol néhány külföldi vendégelőadó is bemutatkozott. Mindez persze nem előzmények nélküli kezdeményezés. A szociális gazdaság jövője elnevezéssel egy olyan képzési formát emelnek most magasabb szintre – a magyar nyelvű Szociális Munka és Szociális Gazdaság mesterszakról van szó –, amely már 2010 óta fogadja a hallgatókat Nyíregyházán. A hivatalosan 2020 szeptemberétől induló intenzív nemzetközi kurzusról Rusinné dr. habil. Fedor Anita általános és tudományos dékánhelyettes elmondta: az ötletet a 2017-ben indított angol nyelvű Egészségügyi Szociális Munka mesterszak népszerűsége is adta, bizonyítva, hogy újabb, a nemzetközi kapcsolatok irányába tett lépésekre is szükség van.

 

Az előkészítő munka máris elkezdődött, hiszen a campuson – ugyancsak A szociális gazdaság jövője címmel – egy 10 napos nemzetközi képzés kezdődött 13 külföldi és 27 nyíregyházi hallgatóval. A sajtótájékoztatón mindjárt be is tudott mutatkozni a jövőre induló angol nyelvű kurzus három vendégelőadója: az amerikai dr. Thomas R. Lawson a Luiswille-i Egyetemről, a szlovák dr. Ondrej Botek a trnavai univerzitásról, a macedón dr. Amir Imeri.

– Mindez azért is nagyszerű lehetőség a hallgatóknak, mert uniós előírás, hogy nemzetközi relációban 30 kreditet mindenképpen szerezniük kell – mindezt már dr. Fábián Gergely, Szociális Munka és Szociális Gazdaság mesterszak szakfelelőse mondta el lapunknak. – A mostani képzés alapból 10 kreditet jelent, a többi pedig a kötelező külföldi gyakorlattal, esetleg egy idegen nyelvű szakdolgozattal megszerezhető – hallhattuk.

A két éves, új angol nyelvű képzésre pedig nyilvánvalóan külföldi diákokat várnak – legalább 20 hallgatóra számítanak, a tandíj ötezer dollár tanévenként, és felvételi is van –, de adott esetben magyar érdeklődőket sem utasítanak el.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában