Nyíregyháza

2019.11.28. 19:16

Élmény lehet, ha jól választasz!

Fontos, hogy a középiskolások ne teherként, hanem lehetőségként tekintsenek a kötelező közösségi szolgálatra.

Immár ötödik alkalommal rendezték meg az önkéntes fórumot és szolgálati börzét | Fotó: Dánku-Nagy Bernadett

– Amikor csak meglátok egy kóbor kutyát az utcán, rögtön megfordul a fejemben, hogy de jó lenne, ha hazavihetném szegényt, és gondoskodhatnék róla. Az elesett emberekkel és a jó ügyekkel kapcsolatban is hasonlóan érzek: segíteni szeretnék, amennyire csak erőmből futja, illetve a lehetőségeim engedik. Éppen ezért nem teherként, hanem lehetőségként tekintek a kötelező iskolai közösségi szolgálatra, a börze pedig remek lehetőséget adott arra, hogy felismerjem, mennyi területen önkénteskedhetünk, „szolgálhatunk” mi, tizenéves diákok – mesélte a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület Korzó Bevásárlóközpontban megrendezett Iskolai Közösségi Szolgálat Börzéjén a több száz érdeklődő fiatal egyike, Szabó Kitti. A nyíregyházi Wesselényi Miklós középiskola 9. évfolyamos tanulója hozzátette: jól tudja, hogy még bőven van ideje teljesíteni 50 órás kötelezettségét az érettségiig, de eszében sincs addig várni.

Gazdag a paletta

– Immár ötödik alkalommal rendeztük meg csütörtökön a megye valamennyi érintett diákját megszólító börzét. Az iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) elindulása óta a szervezetünk fogadóintézményként és koordináló szervezetként is működik ezen a területen. Célunk ezúttal is az volt, hogy a lehető legtöbb segítséget és lehetőséget megadjuk a fiataloknak a szolgálat eredményes elvégzéséhez, s azt ne „tudjuk le, mert kötelező” eseményként, hanem tanulási lehetőségként és élményként éljék meg – mondta el érdeklődésünkre Árva Tímea, a KÖZ-Pont megyei munkatársa.

Party service és mediball

A rendezvényen számos fogadóintézmény munkásságával megismerkedhettek a menetlevelükre igazoló aláírást gyűjtő diákok, így például a Magyar MediBall Egyesülettel és a Talentum Európai Fejlődésért Köszhasznú Alapítvánnyal. Előbbi civil szervezet a modern sport és mozgásművészeti formát népszerűsíti az egészségtudatosság jegyében, a náluk szorgoskodó diákok a programszervezésből, a háttérmunkákból, sőt, a fotó- és videódokumentáció-készítésből is kivehetik a részüket – árulta el Gazsi Gréta, az egyesület munkatársa.

Immár ötödik alkalommal rendezték meg az önkéntes fórumot és szolgálati börzét | Fotó: Dánku-Nagy Bernadett

A Talentum alapítvány intézményvezetője, Dánku-Nagy Bernadett és csapata tesztekkel, infókkal és ajándékokkal várta a diákokat. – Sokan kitöltötték a nikotin-, drog-, energiaital-fogyasztásra fókuszáló anonim totókat. Beszéltünk a fiatalokat szó szerint felkaroló party service szolgáltatásunkról, illetve a kortárssegítő programunkról, amelyekben számítunk a középiskolás „köz-szolgák” szerepvállalására.

PI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában