Felajánlás a városnak

2019.11.01. 15:30

Emlékhely a magzatokért

Gyertyákat lehet gyújtani a meg nem született magzatokért, a korán elhunyt gyermekekért.

Az emlékhely központi szobra az angyalszárnyakkal körbeölelt csecsemő

Fotó: M. Magyar László

Létrejött egy új emlékhely Nyíregyházán az Északi temetőben, a Korányi úti ravatalozó mögött: „Emlékhely a meg nem született magzatokért és a korán elhunyt gyermekekért”. Néhány gondolatban szeretnénk összefoglalni, mi volt az indíttatása az emlékhely létrehozásának.

Szavakkal nem kifejezhető

Kilenc és fél évvel ezelőtt addigi felhőtlen, boldog életünk egy szempillantás alatt ért véget. Elsőszülött gyermekünket, Leventét a születése után három hónappal elvesztettük. A halála után érzett hiány, fájdalom szavakkal nem kifejezhető. Aztán hosszú-hosszú idő alatt összetört életünk darabjaiból új életet építettünk. Hálával tartozunk ezért Istennek és azóta született gyermekünknek, Máténak.

Levente rövid élete maga volt a csoda az életünkben, számunkra Ő ma is létezik, szívünkbe vésődött mindörökre. Sírhelyére 2010-ben Bakos Gyula szobrászművésszel carrarai márványból készíttettünk egy szobrot, amit végül méretéből és súlyából eredően nem helyeztünk fel. Nagyon sokat gondolkodtunk rajta, hogy hol lenne méltó helye ennek az angyalszárnyakkal körbeölelt, csecsemőt ábrázoló műalkotásnak. Lassan megérett bennünk a gondolat, és erőt gyűjtve úgy döntöttünk, hogy „megválunk” tőle.

Felajánlás a városnak

Felajánlottuk a szobrot Nyíregyháza városának annak reményében, hogy az Északi temetőben megvalósulhasson egy emlékhely. Emlékhely a meg nem született, halva született magzatokért, és azokért a gyermekekért, akik létezésükkel csak nagyon rövid ideig ragyoghatták be életünk egét.

A várandósság alatt, a szülés körüli, utáni időszakban történő veszteség a perinatális veszteség. A perinatális gyász feldolgozását nehezítheti egyrészt, hogy erről „nem szokás beszélni”, másrészt az, hogy az elvesztett magzattól, gyermektől a szülőknek nincs alkalmuk elbúcsúzni, és nem minden esetben van lehetőségük arra, hogy eltemethessék.

Ez az emlékhely bárki számára lehetővé teszi, hogy legyen egy hely, ahová elvonulhat a gondolataival, emlékezésképpen virágot helyezzen el vagy mécsest gyújtson. Bízunk abban, hogy ez némi segítséget tud nyújtani a gyász feldolgozásában, az emlékek ápolásában, megőrzésében.

Természetesen az emlékhely azok előtt is nyitva áll, akik nem éltek át ilyen tragédiát, de együttérzésüket szeretnék kifejezni.

Ezúton szeretnénk megköszönni Nyíregyháza önkormányzatának, hogy anyagi segítségükkel megvalósulhatott az emlékhely, és köszönjük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. vezetőinek és dolgozóinak a munkáját, az emlékhely megvalósítását.

- Venczel család -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában