A baleseti statisztikát boncolgatják

2019.11.20. 07:15

Hol történik a legtöbb baleset?

Új, interaktív alkalmazást készített a Központi Statisztikai Hivatal, amihez bárki hozzáférhet.

Forrás: Illusztráció / KM-archív

Fotó: Pusztai_Sandor

Elkészült a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) „Személysérüléses közúti közlekedési balesetek” nevű új, tematikus és interaktív alkalmazása.

Árulkodó térkép

Amellett, hogy a látványos interaktív térkép segítségével könnyedén kereshetővé teszi a statisztikai adatokat, össze is foglalja az adott időszak baleseti információit, amelyek módszertani megjegyzésekkel együtt érhetőek el az oldalon.

A KSH által készített új alkalmazásnak köszönhetően minden felhasználó tájékozódhat az Országos Rend­őr-főkapitányság 2015–2018 közötti időszakra vonatkozó adatai alapján a közúti közlekedési balesetek témakörében.

Megtudhatjuk például, hogy hány balesetet okoztak ittas befolyásoltságból, és a balesetek kimeneteléről is képet kaphatunk. A térkép azt is megmutatja, hogy azok mely útszakaszokon sűrűsödnek. Lehetőség van napi bontásban is szűrni az adatokat, így látható, hány személysérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt egy-egy naptári napon.

– A KSH szándéka a lakosság teljes körű tájékoztatása és a rendelkezésre álló adatok közérthetőbbé tétele. Ezért a hivatal több látványos és az adatállományok megértését segítő infografikát készít, melyekbe jól illeszkedik a személyi sérüléseket, közúti közlekedési baleseteket bemutató interaktív megjelenítés is. Így a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetekre vonatkozó – a nyilvános adatbázisainkból elérhető – adatokat a korábbiaknál sokkal szemléletesebben, közérthetőbb módon képes bemutatni a hivatal – fejtegette érdeklődésünkre Cseh László kommunikációs osztályvezető.

– Az adatvizualizáció célja többek között az, hogy felhívja a figyelmet például a biztonsági öv használatának fontosságára. A hivatal baleset-megelőzési funkcióként is tekint az alkalmazásra, melynek használói gyors áttekintést kaphatnak a 2015 és 2018 között Magyarországon történt közúti balesetekről. Magyarországon 66 398 személysérüléssel járó közúti közlekedési baleset következett be az ominózus időszakban.

Egy hosszabb, csökkenő tendenciát mutató időszak után 2012 óta újra növekedni kezdett a balesetek száma. Mindez azzal is összefügg, hogy egyre több autó fut a magyar utakon, mivel a legtöbb balesetet a személygépkocsi-vezetők okozzák. Az interaktív térkép a KSH honlapján érhető el.

A közút veszélyes üzem

– Nagyon fontosnak tartom, hogy tisztában legyenek az őket érintő adatokkal az állampolgárok. Legalább olyan lényeges a közlekedéssel foglalkozni napi szinten, mint például a meteorológiával. Ráadásul a kettő hatással van egymásra. Aki frontérzékeny, annak az egészségi állapota kihat a vezetésére is – mondta Bordás Béla közlekedési és baleseti tudósító, Nyíregyháza városgondnoka. – A Központi Statisztikai Hivatal baleseti statisztikáját én is átböngésztem, és tanulságos volt.

Egyre többen rendelkeznek gépjárművel, és sokan nem mérik fel a súlyát annak, hogy a közút mennyire veszélyes üzem. Még nem terjedt el kellőképpen annak a kultúrája, hogy ha nem muszáj kocsiba ülni, akkor célszerű igénybe venni a tömegközlekedést.

Fekete péntek délután

Az utóbbi évek adatai alapján a legtöbb baleset péntekenként délután 4 és 5 óra között, a legkevesebb vasárnaponként történik. Az év legveszélyesebb hónapjai a július és az augusztus. Ha már megtörtént a baleset, a biztonsági öv használata meg tudja akadályozni a súlyos vagy halálos sérülést. A 2018-ban meghalt 468 járművezető és utas közül 268-an (57 százalék) nem használták a biztonsági övet. A súlyos sérüléssel járó balesetek esetében ez az arány rosszabb: a súlyosan sérültek 62 százaléka nem volt bekötve a baleset bekövetkezésekor.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában