garázsvásár

2019.11.12. 14:00

Kánaán a könyvrajongóknak

Második alkalommal hirdettek garázsvásárt a megyei könyvtárban.

Fotó:

Bakelitlemezek, hang- és videókazetták százai és több ezer kötetnyi gyermek-, szak- és szépirodalom közül csemegézhetnek ezen a héten a megyei könyvtár alagsorában mindazok, akik elég eltökéltek és kitartóak, hogy belevessék magukat az irodalom- és zenerajongók kategorizálatlan kincsesbarlangjába.

Hétfőn már reggel kilenc órakor egymás mellett keres­gélt és szortírozott az aranyhajú, cserfes apróság és a hajlott hátú, ősz öreg, előbbi diadalittas kiáltásokkal rohant vissza szüleihez legújabb szerzeményével, míg utóbbi leheletnyi mosollyal az arcán rakosgatta dobozba a régi köteteket. Generációk, akiket összeköt a könyvek szeretete.

Időt kell szánni a kutatásra

– A központi és fiókkönyvtárak állományát folyamatosan frissítjük, új könyveket vásárolunk, a régi, törölt, valamint a fölös és elhasználódott példányokat újakra cseréljük. A nem kölcsönzött dokumentumokat november 15-éig nyitvatartási időben jelképes összegért kiárusítjuk. Második alkalommal rendezünk garázsvásárt, az előzőn óriási volt az érdeklődés, bízunk benne, hogy a mostani is sikeres lesz – mondta el érdeklődésünkre Tomasovszki Anita.

A megyei könyvtár igazgatója hozzátette: ma már senki nem kölcsönöz kazettát vagy bakelitlemezt, így csak a helyet foglalják a raktárban, ahogy a több példányban meglévő vagy az évek során megrongálódott könyvek is.

Hogy fenntarthassák az egyensúlyt és ne legyenek raktárproblémáik, annyit kell leselejtezniük, mint amennyit gyarapítanak. Ez éves szinten körülbelül tízezer dokumentumot jelent.

– A gyűjtők számára kincset érő darabok lapulhatnak a polcokon és dobozokban, érdemes tehát időt szánni a kutatásra – jegyezte meg az intézmény vezetője.

Mindenevő könyvfalók

– Rengeteg jó könyv közül lehet válogatni, minket pedig szinte minden érdekel, mert nagyon szeretünk olvasni – árulta el Szabó Veronika, aki éppen a második dobozt cipelte fel a lépcsőn, mikor találkoztunk.

A nyíregyházi könyvfalót elsősorban a szépirodalmi kötetek, regények, versek, illetve az ismeretterjesztő kiadványok hozzák lázba, párja pedig „minden­evő”, így nem csoda, hogy csak gyűlnek, gyűlnek a teli dobozok. – Ameddig bírjuk, addig válogatunk, aztán az sem kizárt, hogy a héten még visszajövünk – súgta meg a nyíregyházi könyvrajongó.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában