Erasmus+

2019.11.27. 14:30

Külföldi pedagógus delegáltak a Bemben

Két projektben hét ország pedagógiai jó gyakorlatai mellé teszik a magukét a nyíregyháziak.

Fotó: Pusztai Sándor

Kimagasló sikerrel szerepelt az Erasmus+ iskolai, óvodai partnerségek pályázatán a nyíregyházi Bem József Általános Iskola, hiszen három benyújtott nemzetközi programjukból a Tempus Közalapítvány Kuratóriuma kettőt is elfogadott. Az egyikben több partnerország között tagként, a másikban koordinátorként vesznek részt a nyíregyháziak. Ez utóbbinak, a Let’s Play All Day elnevezésűnek tartották a nyitónapját szerdán, horvát, olasz, spanyol és török pedagógusokat fogadva.

A nyolc – tanintézmények közötti tapasztalatcserére érkező – külföldi vendégre öt napos sűrű menetrend vár, tudtuk meg Dr. Baloghné Mester Éva intézményvezetőtől. – Vendégeink egyenesen az Iskolánk Költészet Hete elnevezésű programsorozatába csöppentek tegnap. Kiállításokkal, népi játékokkal, énekszóval, vers- és mesemondó versennyel fogadtuk a csoportot. Ma egy alsós matematika órát látogattak, délelőtt városunk főjegyzője, dr. Szemán Sándor fogadta őket, délután pedig városnézéssel, a falumúzeum meglátogatásával, gyertyamártással folytatódik, este pedig korcsolyapálya látogatással zárul a programjuk – hallhattuk.

A több milliót hozó pályázatok írója és főkoordinátora Szabóné Mátyás Mónika, aki elmondta: a kellemes kulturális feltöltődés mellett komoly munka is vár a csapatra. Egyfelől igyekeznek ellesni az itteni tanítási stílus és módszert, illetve meetingeken a folytatást is közösen tervezik meg.

– Ezekben a programokban mindenki minden partner iskolájába eljut, hogy egymás kultúráját, módszereit megismerhessük. Mi is utazunk majd, négy gyerekkel és két felnőttel márciusban Horvátországba, májusban Ciprusra, de előtte még az ő tanulóik jönnek februárban. Nincs két hete, hogy Portugáliából, azon belül Lisszabonból hazajöttünk, ugyanis a másik projektbe ez az ország, és rajtunk kívül még Görögország és Ciprus tartozik. A munkanyelvünk az angol, mindenhová más-más kolléga utazhat, és más-más ügyes gyerek, hogy a jó angolosok mindegyike lehetőséghez jusson – adta tudtul a tanárnő.

Az amúgy is színes, szépen dekorált iskolában immár ennek a két sikeres projektnek is nyoma van a falakon. Az alsósok a bekapcsolt országokkal ismerkedtek és a projektmunkáik kikerültek a folyosókra. Ahogy az intézmény vezetője megfogalmazta, a lehetőségnek minden érintett tanuló örül, hiszen a program számos kompetencia fejlesztésére alkalmas. S hogy az élmény a vendégek számára még teljesebb legyen közös ötletként adventi gyertyát is gyújtanak majd közösen. Négy ország Magyarországra behozott gyertyája mellé a magyar ünnepi lángot is odateszik.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában