Előadás

2019.11.26. 13:17

Milyen a jó kormányzás?

A jó kormányzás ismérveiről tartott előadást a megyeszékhelyen dr. Sárközy Tamás.

Dr. Sárközy Tamás (középen) dr. Kozmáné dr. Várady Katalin és Mádi Zoltán meghívására érkezett Nyíregyházára

Fotó: Dodó Ferenc

A Magyar Közgazdasági Társaság és a Magyar Jogász Egylet megyei szervezeteinek meghívásából Nyíregyházán vendégeskedett dr. Sárközy Tamás. Az országosan ismert és elismert jogász, egyetemi tanár „Milyen a jó kormányzás” címmel a városháza dísztermében tartott hétfőn dél­előtt előadást. Bevezetőjében leszögezte: olyan, hogy teljesen jó kormányzás, nem létezik, hiszen nincs olyan kormányzati döntés, ami valamely társadalmi réteg érdekét ne sértené.

A szakember szerint egy jó kormány mindenképpen vizsgálja magát és javítja az esetleges hibáit. Más negyven év szocializmus után kormányozni, hiszen Magyarország nem ugyanattól a startvonaltól kezdhette a versenyfutást, mint a nyugat-európai országok. Egy jó vezetőnek megvan a megfelelő szaglása a kormányzáshoz, a politikához, van hozzá orra, szimata, ez jellemző Orbán Viktorra, ahogy igaz volt Horn Gyulára is. Az mindenképpen egy nagy politikai bravúr, hogy miközben hazánk hívta le a legtöbb EU-s támogatást, addig idehaza gyakran éri kritika az Európai Unió döntéshozóinak ténykedését – fogalmazott dr. Sárközy Tamás, majd hozzátette: egy kormánynak tudnia kell kezelni a felgyorsult törvényhozást és a finánckapitalizmus jellemzőit, ami egyfajta komplexitást feltételez. Miközben változásban vannak a régi jobb- vagy baloldali politizálás határvonalai, tudomásul kell venni a kormányon belüli fékek jelentőségét. A jogász szerint a 2010-es fülkeforradalom után lefektetett stratégiai célok nem változtak. 2010 és 2012 közt megtörtént az alapok lerakása, majd 2017-ig a gazdaság megszilárdításán dolgoztak, azóta pedig a nemzetközi színtér felé (keleti nyitás, déli nyitás) fordulás jellemzi a kormányzást.

Konszenzus vagy konfliktus

– Demokrácia van ma Magyarországon, mondjon bárki bármit, ám autokratikus jegyek is felfedezhetőek – mondta dr. Sárközy Tamás, aki kiemelte: ő még emlékszik a Rákosi-korszakra, tudja, mi a terror, éppen ezért diktatúráról beszélni ma Magyarországon butaság. – Míg nyugaton inkább konszenzusos kormányzásról beszélhetünk, addig idehaza konfliktusos, patrióta kormányzás a jellemző, kihangsúlyozva a nemzeti értékeket – fogalmazott.

A hazai közigazgatás helyzetéről a jogász elmondta: a fordított piramis jellemzi a felépítését, ez azt jelenti, hogy sok a vezető, az államtitkár, de az utánpótlás nem megoldott, ez pedig a szakmai színvonalon is meglátszik.

– A túlpörgetett tömegkommunikáció az önkormányzati választáskor visszaütött, leginkább a fővárosban – mondta dr. Sárközy Tamás, aki szerint míg a kelet-közép-európai kormányzásra a személyközpontúság a jellemző, addig a nyugat-európaira az intézménycentrikusság.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában