TEF

2019.11.22. 13:27

Összefogással segítenek

Szoros együttműködéssel segítik a hátrányos helyzetűek felzárkózását Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) és a megyénk nyolc hátrányos helyzetű települése összefog, hogy még több felzárkózási – képzési, munkavállalási – lehetőséghez jussanak a szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élő emberek.

Az erről szóló konzorciumi megállapodást pénteken Mátészalkán írták alá az érintett települések képviselői és Sztojka Attila, a TEF főigazgatója. A Mátészalkai Innovációs, Oktatási és Közösségi központban tartott rendezvényen hangsúlyozták, hogy a Bökönyben, Eperjeskén, Méhteleken, Milotán, Piricsén, Porcsalmán, Szatmárcsekén és Tarpán megvalósuló komplex telep-programban vállal szakmai szerepet a főigazgatóság. – A helyi igényeknek megfelelő képzéseket indítunk a közeljövőben. Négyszázharminc hátrányos helyzetben lévő ember szerezhet olyan tudást, amellyel a munkaerőpiacon könnyebben elhelyezkedhet. A megyében egyébként húsz településen zajlik uniós telep-program – fogalmazott a megállapodások aláírása előtt Sztojka Attila, aki hozzátette, országosan kilencvenkét településen valósítanak meg komplex telep-programot, az érintett településrészeken csaknem 42 ezren élnek. A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság 41 konzorcium tagja, közel hatezer hátrányos helyzetű ember képzését bonyolítja. A céljuk az, hogy a résztvevők munkavállalási lehetőségei bővüljenek, biztos megélhetéshez jussanak, kitörjenek a szegénységből. Az érintettek így saját erejükből képesek lesznek változtatni lakhatási körülményeiken is.

Sztojka Attila főigazgató tájékoztatója után Bököny polgármestere számolt be arról a munkáról, melyet a társadalmi felzárkóztatás érdekében végeztek a településen a közelmúltban. Piskolczi Géza elmondta: két pályázatnak köszönhetően sikerült két bökönyi szegregátumban különféle képzéseket és egyéb szabadidős programokat szervezni, Piskolczi Géza példaként a baba-mama klubot, a sporttábort, a kézműves foglalkozásokat és a zenebölcsit említette. Elmondta azt is, hogy nem volt egyszerű ezeket a programokat megszervezni, ennek oka sok esetben a projekt résztvevőinek, célszemélyeinek alulmotiváltsága volt, ennek ellenére a bökönyi polgármester sikeresnek nevezte az elvégzett munkát. – OKJ-s képzéseket is szerveztünk, az intézménytakarítói képzés húsz fővel már befejeződött, hamarosan véget ér a konyhai kisegítői is – mondta Piskolczi Géza.

A konzorciumi megállapodások aláírása után a mátészalkai bemutatták a TEF Projekt Támogató Hálózatát is, amely széleskörű szakmai munkával járul hozzá a társadalmi felzárkózási projektek megvalósulásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában