Prima-díj

2019.11.08. 12:37

Prima-díj: megvannak a jelöltek

Nagyobb az érdeklődés.

Ebben az évben sokkal több javaslatot kaptunk az intézményektől, cégektől, szervezetektől, mint a korábbi években, így jóval nehezebb volt kiválasztani azt a tíz jelöltet, akik közül kikerülnek a győztesek – mondta Czomba Csaba, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének elnöke az idei, immár 14. megyei Prima-gála előkészületeiről tartott pénteki sajtótájékoztatón.

– A kategóriánkénti egy jelöltet annak a társadalmi kuratóriumnak a tagjai választották ki, amelynek tagja a megyei és a nyíregyházi közgyűlés, a megyei könyvtár, a Nyíregyházi Sportcentrum, a Kelet-Magyarország, a nyíregyházi és a Kölcsey televízió, a Nyíregyházi Egyetem, a Móricz Zsigmond Színház, és a VOSZ is. A jelöltek a művészet, a tudomány és a sport területét képviselik, és egyiküket sem kell bemutatni: mindannyian a saját kategóriájuk kimagasló képviselői.

A magyar irodalom kategória jelöltje a mátészalkai író, költő Oláh András, aki köteteivel évtizedek óta aktívan jelen van a megye irodalmi életében. A színház- és filmművészet területén ezúttal nem egy színész vagy rendező a jelölt, és mint a sajtótájékoztatón elhangzott: ez egy tudatos döntés eredménye.

Mert bár a nézők csak a színészekkel találkoznak, de hangosítók, világosítók, díszlettel vagy jelmezzel dolgozók nélkül sem jöhetne létre színházi előadás. Kovács Katalin jelölése azonban nemcsak a háttérben dolgozók elismerése: a Móricz Zsigmond Színház súgója több mint harminc éve dolgozik a teátrumban, országosan elismert színházi szakember, akit a kuratórium tagjai egyöntetűen jelöltek kategóriája legjobbjának.

A képzőművészet területéről dr. habil Szepessy Béla grafikusművészt, a Nyíregyházi Egyetem oktatóját jelölték, a tudomány kategóriában pedig prof. dr. habil Simon Lászlót, az egyetem tudományos tanácsának elnökét, akinek eddig közel 300 publikációja jelent meg a talajtani elemekkel kapcsolatosan.

Dr. Kiss Kálmán, a Luby Társaság elnöke lett az oktatás és köznevelés kategória jelöltje, Balázs Tibor pedig az építészeté – a nyíregyházi szakember munkásságának mérföldkövei szinte kivétel nélkül komoly szakmai díjat kaptak.

A sajtó területét Balogh Géza, lapunk korábbi újságírója képviseli: a nevét ma már nemcsak a riportjai, tárcái kapcsán emlegetik országszerte: Zsigmond Dezső filmjeinek állandó forgatókönyvírójaként is ismert, elismert alakja lett a filmkészítésnek.

A népművészet és közművelődés kategóriában a Szabolcs néptáncegyüttest jelölték, a Dongó együttes a zeneművészet jelöltje, a sportban pedig a nyíregyházi labdarúgás ikonikus alakja, Szatke Zoltán esélyes a díj elnyerésére.

A november 22-ei gálán hárman vehetik át a fődíjat, ezúttal nem egy, hanem két különdíj talál gazdára, az elmúlt évekhez hasonlóan pedig az év vállalkozóit is elismerik az ünnepi eseményen, amelynek a megyeháza Bessenyei-terme ad majd otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában