ajtp

2019.12.04. 17:30

A program sokat ad, de sokat is követel

Mindenkinek jár egy esély – ennek a szellemében dolgoznak.

Hogy mi a közös a Ferrari légterelő szárnyát készítő Mocsár Dávidban, az agykutató dr. Murnyák Balázsban és a musicalfőszerepekben brillírozó Kádár Szabolcsban? Mind a hárman az Arany János Tehetséggondozó Programban (AJTP) tanultak: a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium egykori diákjainak pályája azt mutatja, hogy a szülők, a diákok és a pedagógusok erőfeszítései a program adta lehetőségekkel kiegészülve óriási sikereket eredményeznek.

Kedvezmények, juttatások

– Az AJTP-hez, ami országos szinten jövőre ünnepli a huszadik születésnapját, 2001-ben csatlakoztunk, de az iskolánk is az alapítók között volt – mondja Huszárné Kádár Ibolya, a Zrínyi Ilona Gimnázium igazgatója, és hozzáteszi: nagyon büszkék az „aranyos” diákjaikra.

– Sokan közülük komoly hátrányokkal érkeznek, de mire elhagyják a gimnáziumot, ezek szinte teljesen eltűnnek, amihez a program mellett kiváló tehetséggondozó kollégáink is nagyban hozzájárulnak.

– Az AJTP ötéves képzés, ami sokat ad, de sokat is követel. A nulladik évfolyam a felzárkóztatásról, a hátrányok kompenzálásáról szól, míg a tanulásmódszertan, az önismeret és a művészeti nevelés végigkíséri a diákok gimnáziumi éveit.

A programban részt vevők eljutnak sítáborba, Erdélybe, van egy Bécs–Pozsony kirándulás, a nyelvtanulást segítendő egy londoni, illetve egy berlini út, de Észak-Olaszországba, az utolsó évben pedig Szlovákiába és Lengyelországba elutaznak – ekkor elég érettek ahhoz, hogy az auschwitzi tábort megnézhessék. Étkezési támogatást, busz, uszoda- és színházbérletet kapnak,

a kollégium ingyenes, ahogy az ECDL-vizsga, a jogosítvány megszerzése és a nyelvvizsga-felkészítő tábor is.

– Tanulhatnak zenét a Vikár Sándor-zeneiskolában, tagjai lehetnek néptánc- és népdalkörnek, de a grafikai és képzőművészeti szakkört is választhatják. A Pécsi Országos Színházi Találkozón rendszeresen megszervezik az AJTP-fesztivált, ahonnan a színjátszóink mindig díjakkal érkeznek haza – ez a fiataloknak hatalmas öröm, egyben visszaigazolása annak, hogy jó kezekben mennyi mindenre képesek – mondja az intézményvezető, aki azt sem titkolja, hogy a sikerek ellenére sem könnyű meg­győzni a szülőket a program hasznosságáról, különösen úgy, hogy a szakképzésben nem kötik eredményhez az ösztöndíjat.

– A diákok sokszor érzik nyűgnek a kötelezettségeket, annak ugyanis, aki a programban tanul, kollégistának kell lennie, a programhétvégéken pedig kötelező részt venniük, de utólag mindannyian belátják, hogy az AJTP kivételes lehetőség. Olyan tudáshoz juttatjuk őket, amelyeket a családban nem biztos, hogy megkapnának, a már végzett diákjaink későbbi pályája szinte kivétel nélkül erre példa.

Járják a megyét

– A program azért jött létre, mert mindenkinek jár egy esély – mi is ennek a szellemében dolgozunk. Az AJTP-s iskolák nagy részében szűkül a jelentkezők köre, hozzánk szerencsére mindig jóval többen szeretnének bejutni, mint ahány diákot felvehetünk – 35-ös osztályokat indíthatnak, a szerk. –, az idei jelentkezés postára adásának határideje pedig közeledik: december 11. Járjuk a megyét, hogy felhívjuk a szülők figyelmét erre a lehetőségre, sőt a diákok is visszamennek egykori iskolájukba, és elmesélik, az ő életüket hogyan változtatta meg a program – tette hozzá Huszárné Kádár Ibolya.KM

Irányt kell nekik mutatni

– Az a dolgunk, hogy olyan irányba indítsuk el diákokat, amiben tehetségesek, az eredmények pedig magukért beszélnek – mondja az igazgató. – Az AJTP-s osztályokban a felvételi arány 90 százalék körül van, a tavalyi évfolyamon több volt a nyelvvizsga, mint ahányan az adott osztályba jártak, és emlékszem egy fiúra, aki amikor idekerült, traktoros akart lenni – utána borász, majd állatorvos: most orvosira jár, 459 ponttal vették fel…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában