Karácsony

2019.12.24. 10:00

Az ajándékon túl a díszítésre is figyeljünk

Adventi díszítéshez köthető tűz miatt tavaly negyvenhat esethez vonultak a tűzoltók.

A young boy discovers his presents on the Christmas tree on December 25, 2013 in Dinan, northwestern France. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN

Fotó: AP

Az adventi időszakban és karácsonykor keletkezett lakástüzek száma ugyan évről évre csökken, mégis minden évben előfordul, hogy a tűz miatt az ünnepek alatt válik lakhatatlanná egy-egy otthon.

– A mécsesek és a koszorúk mellett az adventi házikó, a karácsonyfa, a hangulatvilágítás, a nem biztonságos égősor, a csillagszóró vagy éppen a tűzhelyen felejtett étel a legkisebb óvatlanság miatt is könnyen tüzet okozhat, ezért ezekre mindenki fokozottan figyeljen oda – sorolta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes sajtószóvivője.

Már tizenöt tűzeset

Dóka Imre elmondta: advent első vasárnapja óta az országban tizenöt esetben riasztották a tűzoltókat karácsonyi díszítés vagy koszorúk miatt keletkezett tűzesetekhez. A hetekkel korábban elhelyezett dekorációs elemek a fűtött lakásban karácsonyra olyan mértékben kiszáradnak, hogy pont az ünnep alatt jelentenek kockázatot, míg a karácsonyfák jellemzően januárban emelik meg a lakásokban keletkezett tűzesetek számát.

– A legfontosabb a megelőzésben az, hogy

a meggyújtott gyertyákat, mécseseket soha ne hagyja senki felügyelet nélkül, a fényfüzérekre is figyelni kell,

hiszen ezek fokozott kockázatot jelentenek – hangsúlyozta a helyettes sajtószóvivő. – A karácsonyt követően kisebb a figyelem, mindeközben a fák napról napra szárazabbakká válnak, így egyre fokozódik a gyúlékonyságuk is.

Tavaly a tűzoltóknak sem volt eseménytelen a karácsony, hiszen minden nap történtek olyan tűzesetek vagy közlekedési balesetek, amelyeknél az ő beavatkozásukra volt szükség. Adventi díszítéshez köthetően negyvenhat, a pirotechnikai eszközök figyelmetlen használatából pedig huszonöt tűzesethez riasztották a tűzoltókat.

– Az esetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza, az ünnepi kiegészítők közül az őrizetlenül hagyott gyertyák, koszorúk, helytelenül gyújtott csillagszórók vagy a zárlatos karácsonyi égősorok voltak a tűz okozói – tette hozzá Dóka Imre.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában