Kisar

2019.12.28. 20:00

Behódolt a Tisza a fanyűvőknek

Szenvedélyes rágcsálók telepedtek meg a folyó szatmár-beregi szakaszának partján.

Forrás: Galambos Béla

Egykor Magyarországon is őshonos volt, de élt itt természetes ellensége is, mint például a szürke farkas. Ám a hódokat kipusztítottuk a Kárpát-medencében is bőrükért, bundájukért, hogy aztán évekkel ezelőtt mesterségesen viszszatelepítsük.

No és mit csinált a hód jó dolgában? Hát elszaporodott

– válaszolja meg a saját költői kérdését a túrakajakjából a Tiszát Tarpától Tivadarig lelkesen szemmel tartó Kelemen Béla.

A magát a „természet kézművese”-ként aposztrofáló, ma Kisarban lakó tarpai férfiú nemrég észlelte az állat hódítását: – Napjaink jelensége, hogy a Kárpátok – a klímaváltozás miatt – épp száradófélben lévő, vizes élőhelyeiről leköltözik hozzánk, és csupa életösztönből öles fákat döntöget a Tiszába vagy a töltés felé, mert ugye ennie, rágnia kell.

Rágáskényszer

Okosan tesszük hát, ha újra kezdünk megismerkedni régi-új barátunkkal: – Az európai hód nem épít hódvárakat, és gátakat is csak ritkán emel, vackát inkább a partfalban ássa ki. Az akár tizenegy méteres hosszúságot is elérő folyosórendszer bejárata a vízből nyílik. A lakóüreg átmérője 50–80 centiméteres, itt 5–8 állat (egy szülőpár, a tavalyi és az idei alom) él. A család kisebb állandó territóriumot tart fenn a vízpart mentén, melynek határait szagjelzésekkel jelölik ki. Vándorlásra táplálékszűke esetén szánja rá magát.

A hód kiválóan úszik

A faj kizárólag növényi eredetű táplálékot (lágyszárúakat, fakérget és leveleket) fogyaszt, rágásnyomai árulkodnak jelenlétéről. Rágásra metszőfogai folyamatos növekedése miatt is szükség van. Ha védendő fáink vannak a hód élőhelyén, télen etessük őket faforgáccsal.

A hódok kiválóan úsznak. Bundájukat a végbélnyílás körül elhelyezkedő két szagmirigy váladékával teszik vízállóvá, farkukkal kormányoznak, úszóhártyás lábaikkal pedig előrelökik magukat a vízben. Hátsó lábaik második karma speciális bundatisztító karommá módosult. Egymással fütytyögéssel, szagjelzésekkel és farokcsapkodással kommunikálnak, ez utóbbival a veszélyre hívják fel a figyelmet.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában