Zsindelyestanya

2019.12.05. 08:00

Haranggal lesz gazdagabb a kápolna

Az egyházi szertartás után együtt ünnepel megyénk mind a huszonegy kereskedelmi pálinkafőzdéje.

Archív fotó: M. Magyar László

Egyháztörténeti pillanatnak lehetnek részesei azok a meghívott vendégek, akik részt vesznek december 6-án 14 órától a Zsindelyes Cottage turisztikai központ területén található kápolna harangjának az avatásán. A pillanat különlegességét az adja majd, hogy még sohasem kondult harang Zsindelyestanyán.

Hogyan is szólalt volna meg, hiszen temploma sem volt soha az Érpatakhoz tartozó kis településrésznek, kápolnája is csak tavaly óta van, mert az idegenforgalmi központ sokszínű szolgáltatásaként a közeli Zsindelyes Pálinkafőzde történetét bemutató múzeum mellett megépült Isten háza is – a helyi népi építkezési hagyományokat követve mindegyik zsindelyes stílusban.

Erdély, Kárpátalja, Felvidék

– A kápolnát Szent Miklósról neveztük el, hiszen ő nemcsak a gyermekek támogatója és patronálója, hanem a pálinkafőzők védőszentje is, így számunkra egyértelmű volt a névválasztás. Ugyanakkor a kápolna a vallási turizmust jelentő Mária-út – Mariazell–Máriapócs–Csíksomlyó – közelében helyezkedik el, így egyfajta vallási megállóhelyet is jelent a zarándokok számára. Ökumenikus istentiszteleti helyként egyházi rendezvények, szentmisék helyszíneként működik a 2018-as átadása óta, minden felekezet előtt nyitva áll – tájékoztatta lapunkat Papp József, a Zsindelyes Tanya Kulturális Értékeinek Megóvásáért Alapítvány elnöke.

– Pénteken a zárt körű ünnepségen a kápolna egy haranglábbal és haranggal lesz teljes. A harang Erdélyben, Székelyudvarhelyen készült, a harangláb faanyagát Kárpátaljáról szállították ide, a fazsindelyek pedig a Felvidéken készültek, így ez a harang és harangláb kifejezi a nemzeti összefogást és összetartozást. Zsindelyestanyán nőttem fel, ahol az 1740-es évektől fennmaradt írott források szerint sohasem volt templom, így nekem személyesen is sokat jelent a kápolna és a harang. Remélem, Zsindelyestanya neve nemcsak a turisztikai, de a vallási jellegű térképekre is felkerül immár.

Az ökumenizmus jegyében a három történelmi egyház püspöke szenteli fel és áldja meg az Erdélyben készült harangot: Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye megyés püspöke, Palánki Ferenc, a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye püspöke és dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Összetöltik az almapálinkát

December 6-a nemcsak a gyermekek megajándékozásának a napja, hanem a magyar pálinka napja is, amit hazánkban 2007 óta minden évben megtartanak a minőségi pálinka népszerűsítése érdekében.

A Zsindelyes Tanya Kulturális Értékeinek Megóvásáért Alapítvány jóvoltából az idén a magyar pálinka napja egyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei pálinka napja is, hiszen együtt ünnepel a megye mind a 21 kereskedelmi pálinkafőzdéje pénteken Zsindelyestanyán. A harangszentelés után összetöltik a pálinkafőzdék szabolcsi almapálinkáit. A nedűt, megáldása után a ZEMA Porcelánmanufaktúra által készített alma formájú, sorszámozott porcelánba palackozzák, amelyből minden meghívott kap egy palackkal a harangszentelésről szóló bronz emlékplakettel együtt.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában