PÁLINKAVERSENY

2019.12.11. 09:15

Izraelből érkezett az első nevezés

Közeledik hazánk legnagyobb pálinkaversenyének, a XI. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének ideje.

Nagy kérdés, hogy a tavalyi 2006-os rekordnevezési számot az idén túlszárnyalja-e az Ongára beérkező versenyminták mennyisége.

– Nem valószínű, és nem is célunk az ismételt csúcsdöntés – tudtuk meg Takács Lászlótól, a szervező Ongai Kulturális Egyesület elnökétől. – Pálinkaversenyünk 2019-cel lezárt egy tízéves, sikeres korszakot, és elkezd egy új, remélhetőleg még sikeresebb dekádot.

A múltból átmentjük a pozitív és előremutató tapasztalatok nagy részét, de hozzá kell nyúlni az eddig sokszor kőbe vésettnek hitt és megújításra szoruló rendszer­elemekhez a bírálattól kezdve a verseny pozicionálásáig.

Ez a felismerés az eddig alkalmazott bírálói-értékelési és lebonyolítás szabályok, eljárásrendek újrastrukturálására kényszeríti a szervezőket, akik felismerték ezen változás szükségességét, és képesek azt kihívásnak felfogni. 2020 egy átmeneti év ezen az új úton, melynek végső célja a quintessence szó magyar jelentése körül fogalmazódik meg: „esszencia, kvintesszencia, legjava valaminek, lényege valaminek, valaminek a veleje, tömény párlat”.

Újítások

– Ezen elvek mentén számos újítást vezetünk be, amiből két dolgot emeljünk ki – folytatta a versenyigazgató. – A nevezési mintaszám most is tetszőleges, de a meghirdetett nagydíjakért csak a tíz legkiemelkedőbb eredmény számít bele, a következők szerint: alkategóriánként csak a legjobb, maximum 1-1 termék eredménye hoz pontot a fődíjakért folytatott versenyben.

A tíz beszámítandó mintából kötelező nevezni minimum egy tétel kajszibarack- vagy szilvapálinkát, az almatermésűek közül vagy almát, birset vagy vilmoskörtét, és ezeken felül kötelező nevezni minimum egy tétel illatos szőlőt vagy a gyűjtött erdei és vadon termő gyümölcsök kategóriából egy desztillátumot.

Kísérleti jelleggel a szőlőtörköly alkategóriában bevezetünk egy új, 100 pontos bírálati rendszert, ami hasonló, de nem azonos a borbírálatoknál alkalmazottaknál. E kategóriában a nevezett termékek kizárólag az új értékelés szerint kerülnek értékelésre.

A 100 pontos bírálati rendszer alkalmazásának célja egyes nemzetközi gyakorlatok versenykörülmények közötti kipróbálása, tapasztalatszerzés a 100 pontos bírálati rendszer lehetséges későbbi bevezetéséről, mely a szélesebb közvélemény és a marketingszakemberek számára a borversenyek/borbírálatok tapasztalatai, ismertsége alapján könnyebb eligazodást eredményezhet a minőségi pálinkák/párlatok eredményességét illetően.

Takács László hozzátette: „érdekességképpen említsük meg, hogy a versenyre az első nevezés Izraelből érkezett, aki csak azért jött el repülővel Magyarországra, hogy leadhassa nevezését.”


Tudnivalók

További információk: részletes nevezési feltételek, versenyszabályzat, odaítélhető díjak, nyeremények, nevezési kategóriák, letölthető nevezési lap elérhető a http://quintessence-palinka.hu/hu/ és a www.okeonga.hu weboldalakon. További felvilágosítás kérhető a +36-70/313-3216-os és a 06-46/780-521-es telefonszámon, illetve e-mailben az [email protected] és a [email protected] címen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában