Kisnamény

2019.12.20. 17:30

Kulcsot kaptak egy új, reménytelibb élethez

Kaphat-e szebb karácsonyi ajándékot egy nehéz körülmények között élő, de becsületes és dolgos, háromgyermekes család annál, hogy maguk mögött hagyhatják az addig otthonuknak hívott romos házat és beköltözhetnek egy vadonatúj, háromszobás lakásba?

Fotó:

Frissen festett, hófehér falak, csillogó csempe, fénylő parketta, a napsütésben szinte szikrázó napelemek a tetőn. A kisnaményi Trapács házaspár és három gyermekük csillogó szemmel és szerény mosollyal vezetett minket körbe új otthonukban. Az uniós pályázati forrásból épült szociális bérlakás kulcsa egy új, reménytelibb jövőre nyit ajtót számukra. Az addig a község szegregátumában élő család életében új fejezet kezdődik.

– A ház, amiben eddig laktunk, nem a miénk... Nem tudtuk, meddig maradhatunk benne, ezért volt hatalmas öröm, amikor megtudtuk, hogy mi költözhetünk be az épülő bérlakásba – mesélte lapunknak Trapács Zoltánné. Kérdésünkre elmondta: nem sok munkalehetőség adódik Kisnamény környékén.

– Én háztartásbeli vagyok, a férjem pedig mindent elvállal, amivel egy kis pénzt lehet keresni. A gyerekek még iskolába járnak, a fiunk 16 éves, Baktalórántházán tanul és mezőgazdasági gépész lesz, a nagyobbik lányunk Mátészalkán szeretne szakmát szerezni, a kicsi pedig még csak ötödikes. Mindhárman jól tanulnak, ösztöndíjasok – büszkélkedett az édesanya. Hozzátette: az új házban végre mindennek és mindenkinek lesz helye.

Kisnamény élen jár

Tar Csaba, a település polgármestere az ünnepélyes szalagvágást megelőzően elmondta, hogy a bérlakásépítés egy komplex európai uniós pályázat része, mely a szegre­gátumban élő emberek életminőségének és lakhatási feltételeinek javításáról szól.

– A hét települést érintő program megvalósításában Kisnamény élen jár: megújult a közösségi szolgáltató ház, illetve a Csillag-pont is, ahol a nehéz körülmények között élők tisztálkodhatnak, moshatnak és főzhetnek. A projekt része még a közterületfejlesztés, a község hamarosan új kondiparkkal és játszótérrel gazdagodik, azonban lehet, hogy az elnyert 147 millió forinton túl a befejezésükhöz pluszforrásokra is szükségünk lesz – jegyezte meg a település első embere.

A szociális bérlakásokban élő családok lakhatási költségeiről a helyi képviselő-testület dönt. Ezek a költségek általában alacsonyak, hiszen az a cél, hogy a családok tudjanak félretenni, minél hamarabb talpra álljanak anyagilag és néhány éven belül megvásárolhassák saját otthonukat. A kisnaményi házaspár a jelképes lakbéren túl a napelemes rendszernek köszönhetően kevesebb rezsit is fizet majd.

Tar Csaba polgármester szerint sorsszerű a bérlakás átadásának időpontja. – Mikor, ha nem karácsonykor, amikor minden az adakozásról, a szeretetről és egymás elfogadásáról szól?

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában