Méhpusztulások

2019.12.13. 14:00

Nem mérgezzük a méheket, ugye?

Ha elhullások történnek, azokat az észlelésükkor be kell jelenteni.

Fotó: KM-archív/Sipeki Péter

– A magyarországi méhpusztulás magyarázatait az illetékes hatóságon kívül a méhészek és a gazdálkodók is keresik-kutatják. A hasonló esetek a jövőben megelőzhető, amennyiben az érintett felek kölcsönösen együttműködnek és tekintettel vannak egymás tevékenységére – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A 2018-as magyarországi méhpusztulás okainak részletes és alapos kivizsgálását az idén tavasszal kezdte meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A konkrét megállapításokra még várni kell, de a méhészek és a mezőgazdasági termelők ettől függetlenül is keresik-kutatják a lehetséges magyarázatokat, illetve próbálnak közösen megoldást találni a hasonló tragikus elhullások elkerülésére.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, továbbá a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének tagjai méhészek, gazdálkodók és a növényvédelmi szakemberek egyetértenek abban, hogy felelősséget kell vállaljanak a méhpusztulások megelőzésében, elkerülésében.

A méheknek ártó szomorú jelenségért nem okolhatóak egyedül az egyes, méhekre veszélyes növényvédő szerek, sokkal inkább a méhészek és gazdálkodók kommunikációjának hiányában, esetlen egyes tényezők felfokozott hatásába keresendők a probléma okai.

Nem feledhető, hogy a hazánkban ma engedéllyel forgalmazott növényvédő szerek engedély-okirataiban fehéren feketén le van írva, hogy azok felhasználhatóak művelés alatt álló, méhek által látogatott területen vagy nem.

A méhpusztulások elkerülhetők a méhészek és a gazdálkodók kellő körültekintésével, tájékozódásával, az egymás iránti toleranciával, a kölcsönös információcserével,

hangsúlyozzák a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakemberek is.

- Követendőnek tartjuk azt az irányt, hogy a méhészek rendelkezzenek alapvető növénytani, illetve növényvédelmi ismeretekkel. Mint ahogy a gazdálkodók is legyenek tisztában néhány méhészeti tudnivalóval, illetve ismerjék, hogy a saját táblájukon milyen mézelő növények virágzanak, és ennek megfelelő méhkímélő technológiát alkalmazzanak – szögezi le az ismert tunyogmatolcsi méhész, Kiss Zsigmond.

– Szintén jövőbemutató, hasznos kezdeményezés lenne, ha méhészek előre jeleznék a gazdálkodóknak, hogy egy adott időszakban mikor és hol bukkanhatnak fel a méheik, így utóbbiak ebben a terminusban nagyobb odafigyeléssel végeznék a növénykultúrák vegyszeres kezelését, a földterület művelését.

Ugyancsak követendő lenne a gazdák részéről, hogy csak

olyan növényvédő szereket használjanak, amikre valóban szükségük van, és törekedjenek arra, hogy ezek lehetőleg méhekre ártalmatlanok legyenek.

Szintén megfontolandó a részükről, hogy a táblaszéli szegélyeket lehetőség szerint hagyják meg az ökoszisztéma pufferzónájának.

Addig is, míg az ideális vagy az ideálishoz közelítő, kiegyensúlyozott, a méheket megóvó gazdálkodási és természeti környezet kialakul, az újabb méhpusztulásokat az észlelésekor mindenképpen be kell jelenteni a NÉBIH-nek és az illetékes növényvédelmi hatóságnak, hogy a hatósági kivizsgálási folyamatot el tudják indítani.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában