ezer fele erednek ezen ebek

2019.12.31. 14:30

Odafigyeléssel elkerülhető a baj

A tűzijáték miatt megriadt, elkóborolt állatok egy része soha nem kerül elő.

Fotó: shutterstock

Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. Sok kutya vagy macska soha többé nem kerül haza – ám mindez egy kis odafigyeléssel megelőzhető lehet.

A bilétás nyakörv sokat segít

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa elmondta: a petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen át­ugorva vagy a pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni.

A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt 5–10 kilométert, azaz többtelepülésnyi távolságot is képesek megtenni, és

nemegyszer az is előfordul, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő.

A házi kedvenceket a petárdázás helyszíneire semmiképpen ne vigyük ki, előzzük meg a bajt – javasolják a szakemberek, az Orpheus pedig további praktikus tanácsokkal is szolgál. Sokat segít, ha a kutyában lévő kötelező mikrochip regisztrálva van, hiszen ha valaki a kutyát megtalálja, a gazda gyorsabban elérhető.

A kutyákra, macskákra is érdemes a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen elérhesse a tulajdonost.

Nyugtatót is kaphatnak

A baj megelőzése érdekében január 2-áig a kijelölt sétáltatóhelyeken is fokozott óvatossággal, lehetőség szerint pórázon sétáltassuk kutyánkat, mert sokan az év első napjaiban használják fel a szilveszterről megmaradt tűzijátékokat. Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet – belső szobát vagy udvarrészt, garázst, kerítéssel zárt udvart.

A sötétítő függönyt húzzuk el, a redőnyt eresszük le. Ha tudjuk, hogy a kedvencünk félős, állatorvos által ajánlott nyugtatószerről is gondoskodhatunk a petárdázások idejére.

Ha megtörtént a baj, érdemes a www.állatvédő.hu oldalon a közelben működő állatvédő szervezetekről informálódni, hogy a házi kedvenc minél hamarabb és lehetőleg épségben előkerüljön.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában