Baktalórántháza

2019.12.03. 12:27

Örömszerzés a szeretet kenyérkéivel

A megszentelt péksüteményekből jutott a többgyermekes családoknak is.

Tíz éve hagyomány, hogy Árpád-házi Szent Erzsébet jótéteményeire emlékezve a neve napján kis kenyérkéket szentelnek a baktalórántházi római katolikus templomban. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által kezdeményezett szép szokás az idén sem maradt el, ünnepi szentmisén idézték fel a hívek Szent Erzsébet életét.

– A Rózsacsoda és a Szent Erzsébet betege című történetekből életpéldát kaptunk a „cselekvő szeretet” megtestesítőjétől arról, hogyan kell keresztényi módon felebarátainkkal jót tenni, nekik örömet szerezni. Lázár István plébános atya megáldotta, majd megszentelte a mintegy félszáz kenyérkét, amiből a mise végén mindenki vihetett haza, hogy a családjával közösen elfogyaszthassa azt.

A baktalórántházi Árpád korabeli templomban az egyik freskó éppen azt a jelenetet örökíti meg, amikor a Turul-szent kenyeret oszt kötényéből a szegényeknek. A 18. századi templomi oltárkép éppen a Rózsacsodát örökítette meg. Az oltárkép egyébként a település földbirtokos családjának, személy szerint a római katolikus gr. Hallerné gr. Károlyi Klárának köszönhető. Az oltárkép ma a helyi Dégenfeld Kastélymúzeum egyháztörténeti kiállításán tekinthető meg. A megszentelt péksüteményekből jutott még a többgyermekes családoknak is, akik szívesen fogadták a szeretet kenyérkéit. Köszönet a baktai péküzemnek, hogy vállalták a cipók megsütését – írta lapunknak Némethné Csubák Éva.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában