zsindelyestanya

2019.12.06. 18:12

Összetartozásról zeng a harang

Egy haranggal lett gazdagabb a zsindelyestanyai Szent Miklós Kápolna.

Fotó: Pusztai Sándor

Egy haranggal lett teljes pénteken a Zsindelyes Cottage területén található Szent Miklós Kápolna a Zsindelyes Tanya Kulturális Értékeinek Megóvásáért Alapítványnak köszönhetően. Az avatási ünnepség résztvevőit Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi ügyekért felelős államtitkára köszöntötte.

Mint kiemelte, az egyházak és a civil szervezetek közel állnak egymáshoz, hiszen közös a céljuk: egymás megsegítése, a közösség szolgálata. Mind az egyházak, mind a civil szervezetek terheket vesznek le a kormány válláról, s ezért támogatásokat kapnak az ország vezetésétől, s a támogatás mértéke évről évre magasabb.

Az ökumenizmus jegyében a három történelmi egyház püspöke szentelte fel és áldotta meg a székelyudvarhelyi harangöntő, Lázár Imre alkotását: Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke és dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Nemcsak egyháztörténeti, hanem pálinkatörténeti pillanatnak is részesei lehettek a meghívott vendégek december 6-án, Miklós napján Zsindelyestanyán. A kápolnának nevet adó Szent Miklós nem csak önzetlenségéről, jószívűségéről, segítőkészségéről ismert, de egyben ő a pálinkafőzők védőszentje is. Éppen ezért tartják hazánkban ezen a napon a magyar pálinka napját 2007 óta a minőségi pálinka népszerűsítése érdekében.

A Zsindelyes Tanya Kulturális Értékeinek Megóvásáért Alapítvány jóvoltából az idén azonban a magyar pálinka napja egyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pálinka napja is volt, hiszen együtt ünnepelt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mind a huszonegy kereskedelmi pálinkafőzdéje tegnap Zsindelyestanyán.

A harangszentelés után összetöltötték a pálinkafőzdék által gyártott szabolcsi almapálinkát. A nem mindennapi nedűt a megszentelése és a megáldása után a ZEMA Porcelánmanufaktúra által készített alma formájú, sorszámozott porcelánba palackozták, amelyből minden meghívott vendég kapott egy palackkal a harangszentelésről szóló bronz emlékplakettel együtt.

A 21 pálinkaminta összetöltése után dr. Nagy István agrárminiszter mondott ünnepi beszédet. – Különleges hét van mögöttünk, ami András napjától Miklós napjáig tartott. András a számvetés időszaka, Miklós napja pedig arról szól, hogyan segítsünk egymásnak. Ilyenkor tehát számot vetünk, hálát adunk és adakozunk.Zsindelyestanyán mindig nagy dolgok történnek, s ezért köszönet a Papp és a Kecskés családnak.

Tavaly felavattuk a kápolnát, ahol a föld és az ég összeér. Most felavattuk a harangot, ami a zengésével hirdeti ezt a helyet, ami az összetartozásról is szól – fogalmazott a miniszter. – Az összefogás, az összetartozás az üzenete annak is, hogy huszonegy kereskedelmi pálinkafőzde összetöltötte termékét.

Ennek az együttműködésnek az az üzenete, hogy feloldani kell a különbségeket, s keresni kell az azonosságokat.A 21 főzde mostani összefogása azt példázza, hogy együtt könnyebb, az összefogással új lehetőségek nyílnak ki a kereskedelem és a piac területén.

Befejezésül Papp József, a Zsindelyes Tanya Kulturális Értékeinek Megóvásáért Alapítvány kuratóriumának elnöke mondott köszönetet a pálinkafőzdék képviselőinek az összefogásért. Az agrártárca vezetőjének felajánlotta azt a lehetőséget, hogy a megyében készült eredetvédett pálinkákkal szívesen öregbítenék a pálinkafőzdék Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírnevét a kormány nemzetközi fogadásain, a nagykövetségi rendezvényeken.

MML


Az összetöltésben részt vett kereskedelmi pálinkafőzdék:

Belényesi Pálinkák Kft. (Kisar), Demeter Balázs Tamás (Ibrány), De-Stillare Kft. (Kállósemjén), Első magyar Szilvapálinka Kft. (Gulács), Erdei András (Szamosangyalos), Farkas József (Nyírgyulaj), Laczkó Antal (Nagyecsed), Magyar Talléros Kft. (Nyírtass), Matheus Pálinkaház Kft. (Ököritófülpös), Najóczki és Fiai Kft. (Szakoly), Nap-Kori-Kum Kft. (Napkor), Novo Drink Kft. (Tiszavasvári), Panyolai Szilvórium Zrt. (Panyola), Simon Pálinka Kft. (Tiszabecs), Szamosparti Szeszfőzde Kft. (Olcsvaapáti), Szamosszegi Pálinkaház Kft. (Szamosszeg), Tarpa Organic Zrt. (Tarpa), Toldik Attila József (Sényő), Tuzséri Pálinkamanufaktúra Kft. (Tuzsér), Várda Drink Zrt. (Kisvárda), Zsindelyes Pálinka Zrt. (Érpatak).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában