Klímakonferencia

2019.12.08. 08:47

Tiszta vizet öntenének a pohárba

Elsősorban a megyei vízbázis veszélyeztetettségéről esett szó a klímakonferencián.

Megyénkben is visszatérő gond a tavaszi szárazság

Forrás: Illusztráció / Sipeki Péter

Fotó: Peter Sipeki

Helyben fellelhető problémákat vesz górcső alá egy országot járó klímakonferencia-sorozat, amely pénteken Nyírbátorba érkezett. Szervezői, az Európai Progresszív Tanulmányok Központja (FEPS) és a Szociális Demokráciáért Intézet hozzá kívánta tenni a maga észrevételeit a világon is sokfelé zajló, a klímavédelemre ösztönző folyamatokhoz, kicsit a madridi klíma-csúcstalálkozóra is ráirányítva a figyelmet.

Nem gond nélküli az ország

– Nem csupán hazánkban, de nemzetközi viszonylatban is jelentős gond az édesvizek szennyezése. Mivel ilyen problémákkal Szabolcs-Szatmár-Bereg is küzd – gondoljunk csak a Szamost érintő, néhány évvel ezelőtti mérgezésre –, a vizeink ügyét helyeztük elsősorban a mostani találkozó középpontjába – mondta el lapunknak Gurmai Zita, az FEPS magyarországi elnöke.

– Persze, szó esik másról is, például arról, milyen új almafajokat kellene meghonosítani ebben a térségben is, vagy hogyan kellene változtatni a víz pazarló felhasználásán a mezőgazdaságban. Tévesen tekintünk úgy Magyarországra, mint kiapadhatatlan tavakban, folyókban bővelkedő, gond nélküli országra. Tudomásul kell vennünk: a felszíni vízkészletünk több mint 90 százaléka a határainkon túlról érkezik, folyóink vízminősége változó, és patakokban ugyancsak hiányt szenvedünk. Így vízbőséggel egyedül csak a nagy folyók közelében élők számolhatnak. Tudjuk, hogy a Tisza térségében mostanában évek óta vízellátási gondok jelentkeznek, ami Nyírbátort és térségét is érinti – foglalta össze a legfontosabbakat az elnök.

A szikkasztás a cél

Egyebek mellett érdekes elő­adással készült az eseménynek otthont adó város polgármestere, Máté Antal.

– A klímaváltozást a hétköznapokban mindannyian érzékeljük egy ideje, amit a hőmérsékletre és a csapadékvízre vonatkozóan adatokkal alátámasztva be is mutatok – tudtuk meg az előadótól.

– A csapadék az elmúlt időszakban ugyan feltűnően nem csökkent a térségünkben, ám drasztikusan megváltozott az eloszlása. A száraz időszakokat felhőszakadásszerűen lehulló, nagy mennyiségű csapadékot szállítók váltják fel, ami sehol se jó, de a városokban, ahol egyre nagyobb a burkolt terület, katasztrofális helyzeteket idézhet elő. Olyan szikkasztóművekre volna szükség, amelyek nem elviszik, hanem helyben tartják a csapadékvizet. Léteznek erre modern technológiák – olyan átfolyásos rendszerek, amelyek kicsiben leginkább a csöpögtetőcsőhöz hasonlíthatók –, de rendkívül drágák. Ezek, ha nagy mennyiségű eső esik, tárolják, de szikkasztják is a vizet. Hegyvidékes, nyugat-európai területeken már üzemelnek.

– Most a mi önkormányzatainknak kellene megfelelő finanszírozást találni hozzájuk – foglalta össze előadásának lényegét Máté Antal, akinek szavaiból az is kiderült, hogy a városban az ivóvízre nincs panasz.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában