új kardiológiai eljárás

2019.12.10. 11:30

Új katéteres eljárás a kardiológiai osztályon

Nyíregyházán is ­elvégezték az első ­rotablációs szív­katéteres beavatkozást.

Fotó: Dodó Ferenc

– A pénteken megműtött két beteg jól van, néhány nap múlva hazamehetnek a Jósa András Oktatókórházból. Az új eljárással a súlyos érelmeszesedés miatt elzáródott ereket meg lehet nyitni, és sztenteléssel szabad utat lehet engedni a vérkeringésnek – tudtuk meg dr. Kőszegi Zsolttól, a beavatkozást végző kardiológus főorvostól.

Az új eljárás olyan betegeket menthet meg a hirtelen szívhaláltól, akiken a hagyományos katéterezés nem segítene. – Az eljáráshoz szükséges eszközöket beszerezte a kórház, a hemodinamikai laborba egy új nagy értékű ­röntgenkészülék is érkezhet a következő évben – mondta el dr. Szondi Zita orvos­igazgató.

Átfúrják a meszes eret

Egy-két nap, s hazatérhet Rózsika néni a kórházból, a tiszabecsi néni volt a kettő közül az egyik beteg, akin pénteken elvégezték a Jósa András Oktatókórházban újonnan bevezetett rotablációs szívkatéteres műtétet.

Dr. Tar Balázs kardiológus közölte Fazekas Sándornéval a jó hírt, hogy hamarosan hazamehet
Fotó: Dodó Ferenc

A 74 éves beteg hétfőn még a III-as belgyógyászati osztályon feküdt, ahol szívesen válaszolt a sajtó kérdéseire, ugyanis nagy érdeklődés övezte az új eljárást. Rózsika néni elmondta: – Bár tartottam a beavatkozástól, de más választásom nem volt, hiszen azt megelőzően egyre gyakorabban jelentkező rosszullétek keserítették meg mindennapjaim, a szívem már régóta nem volt rendben – mutatott a mellkasára.

Rózsika néni nem tűnt erőtlennek, rosszkedvűnek, inkább bizakodónak, hiszen tudta, hogy az új eljárással megnyitották az elmeszesedett, elzáródott eret a szívében, új esélyt kapott egy egészségesebb életre.

A súlyos esetek gyógyíthatók

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegség vezető halálok, évente 25–30 ezren kapnak szívinfarktust. A Jósa András Oktatókórházban a 24 órás katéteres akut infarktus ügyeletnek köszönhetően az elmúlt években felére csökkent a szívinfarktusos halálozás száma, a szívlaborban évente kétezer beteget látnak el, amihez minden eszköz és kapacitás rendelkezésre áll – emelte ki dr. Adorján Gusztáv főigazgató az új eljárás bevezetése kapcsán.

Hozzátette, a szívkatéteres beavatkozások az érszűkületek 95 százalékában hathatós segítséget jelentenek, de vannak súlyos esetek, ahol kevésnek bizonyultak.

– A hagyományos szívkatéterezést ballontágítással és sztentbeültetéssel végezzük, az esetek többségében meg lehet nyitni az elzárult ereket. Vannak azonban olyan meszes érszűkületek, amelyekben a levezetett ballon nem képes kitágítani az eret a vastag körkörös mészgyűrű miatt.

Akut esetben a nyitott szívműtétre nincs lehetőség, ekkor jön szóba a rotablációs katéterezés, aminek lényege, hogy

az érben keletkezett meszes lerakódást nagyon magas fordulatszámon gázturbinával átfúrjuk,

majd amikor ezen sikerül átjutni, levezetjük az érfalat kitámasztó vékony katétert.

A fúrás alatt a vibrációs energia hatalmas, ezért az esetleges problémák, szövődmények kiküszöbölésére olyan fedett – fémhálóval ellátott – sztentet használunk, ami nem engedi át a vérzést – avatott be a 40 perces, helyi érzéstelenítésben végzett eljárás folyamatába dr. Kőszegi Zsolt kardiológus, osztályvezető főorvos.

Valamilyen fokú érel­meszesedés a felnőttlakosságot szinte kivétel nélkül érinti, akkor okoz betegséget, amikor olyan mértékű szűkület keletkezik a meszesedés miatt, hogy az ér vérellátását akadályozza. Az érelmeszesedés főbb rizikói: a zsír­anyagcsere zavarai, a magas vérnyomás, a dohányzás és egyéb helytelen életmódbeli szokások.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában