Jegyzet

2020.01.03. 15:13

A nagy bani piac más

Ha karfás székben ülnek, akkor tessenek jó erősen megkapaszkodni!

Ladányi Tóth Lajos

Átlagosan 22 forinttal csökkent az üzemanyagok literenkénti ára. Nem éppen szokványos a tarifa apadása, a mértéke pedig különösen szembetűnő. Ám még mielőtt a szemüket is megdörzsölnék, sietve nyomatékosítom: a változás Románia-szerte söpört végig, és a literenként 32 bani mínuszt az magyarázza, hogy ez évtől varázsütésre eltűnt az üzemanyagokra a Ponta-kormány által öt esztendeje kirótt többlet­adó.

A Petrom nemzeti kő­olajtársaság kútjainál átlagban 5,26 lejt (azaz 363 forintot) kell kifizetni egy liter benzinért, valamivel többet a gázolajért.

Ezzel párhuzamosan a magyar töltőállomásokon 9 forinttal nőtt a benzin literjének ára. Különösebb indoklás nincs, most épp ennyi az emelés nagyságrendje. Ha valaki kényszerhelyzetbe kerül, és muszáj az autópálya melletti kúton megitatnia a járgányát, könnyen beleszaladhat akár 450-470 forintos benzin- vagy gázolaj­egységbe. De amennyiben nem sürgős a teendő, akkor megemeli a tanksapkáját, és tovasuhan oda, ahol lényegesen kedvezőbb a fizetendő összeg.

Az autósok zömét aligha hatja meg az, hogy az uniós szabványokhoz alkalmazkodva szerdától nőtt az üzemanyagok biológiai eredetű összetevőinek az aránya. A régi típusú kocsi megkímélését felülírhatja a pénztárcabarát kút felkutatása.

A nagyobb bioeta­nol-részarány és a drágulás miatt ugyanúgy a ­kormány mögé ülnek, és gázt adnak, ha utazásvágyuknak nem lehet ellenállni. Legfeljebb átruccannak Romániába, ahol immár a magasabb régi ár emléke előtt adóznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában