NYSZC

2020.01.27. 17:42

Akár a topmenedzserek fizetését is elérheti, sőt, túlszárnyalhatja egy jó szaki keresete

Egy piacképes szakma sikereket, karrierlehetőséget és biztos egzisztenciát kínál.

Forrás: Illusztráció/ÉKN-archív

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 iskolája 19 ágazatban mintegy 60 szakképesítést ajánl a pályaválasztás előtt álló diákoknak. A technikumba jelentkezők havonta 7 ezer forintos ösztöndíjat kapnak, a 11. évfolyamtól pedig a minimálbér legalább 50 százalékát megkereshetik.

A szakképző iskolákba járók havi 14 ezer forint ösztöndíjjal számolhatnak, illetve a minimálbér 70 százalékával. Akik szakmát szereznek, egyszeri pályakezdési juttatásra is jogosultak – ismertette hétfőn Gurbánné Papp Mária, az NYSZC főigazgatója.

Újdonságok a szakképzésben

– Fontos tudatosítani a pályaválasztás előtt álló diákokban, hogy érdemes a szakképzést választani, mert egy piacképes szakma sikereket, karrierlehetőséget és biztos egzisztenciát kínál – hangsúlyozta a Nyíregyházi Szakképzési Centrum (NYSZC) főigazgatója, Gurbánné Papp Mária azon a hétfő délelőtti tájékoztatón, amelyen szó esett a 2020/2021-es tanév beiskolázásáról, a felvételi eljárásról, a szakképzés változásairól és az új ösztöndíjrendszerről is.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója egy nagyvállalat és egy helyi KKV vezetőjét is meghívta a hétfői tájékoztatóra, hangsúlyozva: a gazdálkodó partnerek fontos elemei a színvonalas szakképzésnek | Fotó: Dodó Ferenc

Elhangzott: szeptembertől a nyolcadikosok új iskolatípusokban, technikumban és szakképző iskolákban tanulhatnak tovább, ahová február 19-éig adhatják be jelentkezésüket. A centrum olyan szakmai képzéseket kínál, amelyek megfelelnek a helyi gazdasági igényeknek, a széles szakmai alapozás után pedig nagyvállalatoknál és KKV-knál szerezhetnek naprakész ismereteket és gyakorlatot a leendő szakemberek.

Versenyképes fizetések

A sajtótájékoztatón részt vett a „2019 év vállalkozója” díjjal kitüntetett Soltész Attila, a 4S-2000 Termelő és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője is. A volt bánkis diák a centrum „szakma nagykövete”, aki jó példa arra, hogy a szakképzésben is van karrierút.

– A gépalkatrészeket gyártó cégünk immár 25 éve működik sikeresen. A vállalkozásunk örömmel vállal aktív szerepet a szakképzés népszerűsítésében és a tanulók gyakorlati képzésében. Tagadhatatlanul érezhető manapság a jó szakemberek hiánya, éppen ezért lehetőségként tekintünk erre az együttműködésre, és potenciális munkavállalóként a tanulni vágyó fiatalokra. A dolgos fiatalembereket az irodai dolgozók bérét meghaladó fizetés, azokat, akik mesterei a szakmájuknak, topmenedzseri kereset várja manapság – mutatott rá az év vállalkozója.

A centrum vegyipari képzésben kiemelt partnere, a Michelin Hungária Kft. képviseletében dr. Nemes Attila gyárigazgató így értékelt: – Jelenleg mintegy 1300 dolgozót foglalkoztatunk Nyíregyházán. A megyeszékhely mint vegyipari központ biztos megélhetést és karrierlehetőséget nyújt a szakembereknek. Folyamatosan szükségünk van például vegyipari technikusra, abroncsgyártóra, karbantartó, CNC forgácsoló szakemberekre, tehát érdemes szakmát választani, jól tanulni, majd megbecsült fizetésért dolgozni!

Az új iskolatípusok

A szakgimnáziumi képzést felváltja a technikum, a technikusképzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Az öt év elvégzése után a tanulók egyszerre kapják meg az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet. Az ötödik kötelező érettségi tárgyként tanult szakmai tárgy emelt érettséginek számít. Az itt végzettek szakirányú továbbtanulás esetén előnyt élveznek majd a felsőoktatási felvételiknél. A rendszer rugalmas, jelentős mozgási lehetőséget ad a tanulóknak a különböző képzési formák között. Érettségi után lehetőség van továbbtanulásra a felsőoktatásban vagy középvezetőként dolgozni egy vállalatnál. A 9. és 10. évfolyamban ugyanazt fogják tanulni a diákok a technikumokban és a gimnáziumokban, ezzel lehetővé válik az átjárhatóság az iskolatípusok között.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában